Реклама / Ads
1| 2867 |24.11.2022 НОВИНИ

Ковачевски: Необходими са центрове, които сближават гражданите, а не да ги разединяват

.
Димитър Ковачевски
Имаме нужда от културно-информационни центрове, които да сближават гражданите на двете страни, а не клубове, които да предизвикват негативни емоции, посочи премиерът на РСМ Димитър Ковачевски на днешната пресконференция в правителството. Това се случва в контекста след последния инцидент с българския клуб в Охрид, за който София вече уведоми ЕК.
 

Ковачевски допълни, че гражданите на РСМ трябва да бъдат достойни и да се държат по европейски начин, като страна-членка на НАТО и държава, която е започнала преговори за присъединяване към ЕС.

 

Ковачевски поясни, че при откриването на клубовете е необходимо "избраните имена може да представляват провокация, като се има предвид, че тези имена, които са дадени, будят негативни чувства в по-голямата част от нашето общество, като се има предвид, че тези лица са свързани с най-мрачните периоди в европейската история."

 

Ковачевски посочи, че още в самото начало е призовал културно-информационните центрове "да събират гражданите на двете страни", а не "да предизвикват негативни емоции у гражданите." Ковачевски каза, че е отправил послание към собствените си граждани "да бъдат достойни и да се държат по европейски начин, защото ние сме членка на НАТО и държава, която е започнала преговори с ЕС и бъдещ пълноправен член на ЕС, и затова трябва да бъдем на ниво подобно поведение“, съобщава "Фокус".

 

Македонският премиер припомни, че има нов Закон за сдруженията на гражданите, според който всички сдружения, които са регистрирани в държавата трябва да бъдат хармонизирани, независимо кои са и какви са. Ковачевски поиска изготвянето на изцяло нов закон за гражданските сдружения и фондации, съгласувано с всички политически партии, с представителите на еврейската общност и с експерти, като същият да се основава на германското законодателство, по което работи Министерството на правосъдието.

 

Ковачевски съобщи още, че скоро правителството ще отправи искане до правителството в София за откриване на официални културни и информационни центрове, за което Министерствата на културата на двете страни са в контакт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2601 |15.11.2022 60 млн. лв. са необходими за възстановяване на карловските села . 20| 3565 |14.10.2022 Путин: В момента не са налице необходимите условия за мирни преговори с Украйна . 4| 3216 |08.10.2022 Ковачевски: Провокация е откриването на културен център в Охрид с името “Цар Борис III” . 0| 2658 |27.09.2022 Димитър Ковачевски: Реагираме винаги, когато има действия, които нарушават репутацията ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads