Реклама / Ads
0| 2860 |06.09.2022 НОВИНИ

Ковачевски: Референдумът за Договора с България вреди на РСМ

.
Димитър Ковачевски Източник: БГНЕС
Организирането на референдум за Договора за приятелство с България е във вреда на евроинтеграцията на Република Северна Македония. Това заяви премиерът на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски.
 

Поводът за изявлението му е решението на опозиционната ВМРО- ДПМНЕ да проведе референдум за анулиране на Договора за приятелство от 2017 г., който бе подписан от Бойко Борисов и Зоран Заев, съобщава БГНЕС.

 

Според Ковачевски инициативата на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски преследва „лични и партийни интереси на самия Мицкоски“. Той отбеляза, че опозицията не е присъствала в Народното събрание в Скопие и не е гласувала по време на ратификацията на Договора от 2017г.

 

Ковачевски смята, че тази инициатива няма подкрепа, нито сред гражданите, нито сред опозиционните политически формации.

 

Подписите за референдума организиран от ВМРО-ДПМНЕ ще започнат да се събират утре по обяд, а според изявленията на Мицкоски първи в листите ще се разпишат депутатите от партията.

 

ВМРО-ДПМНЕ обяви въпроса на референдума по следния начин: „За отпадане ли сте на Закона за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България“.

 

Според Мицкоски „македонската идентичност е била атакувана от Договора за приятелство с България и че напредъкът на РСМ в преговорите с ЕС ще зависи от преговорите на историческата комисия“.

 

„Нямаме нищо против българите да са част от конституцията, но с какво показва България, че е добър съсед“, пита Мицкоски и добавя: „те упорито твърдят, че македонският език на македонците не съществува“.

 

Той нарече Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. „отровно дърво“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2673 |06.09.2022 Скопската опозиция организира референдум за анулиране на Договора за приятелство с България . 0| 3064 |29.08.2022 Гълъб Донев: Опитваме да довършим договора с Газпром, говорим с Лукойл за намаляване цената на горивата . 0| 2717 |29.08.2022 ”Булгаргаз” не е искал разрешение от КЕВР за промяна на договора с ”Газпром” . 0| 2895 |15.08.2022 Лидерът на КНСБ: Да се изпълни договора с ”Газпром” и след това да не го продължаваме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads