Реклама / Ads
6| 4818 |16.07.2021 НОВИНИ

КПКОНПИ: Има данни за длъжностно престъпление на бившия зам.-министър Жени Начева

.
Жени Начева Източник: БГНЕС
Има данни за длъжностно престъпление, осъществено от бившия заместник-министър на здравеопазването Жени Начева. Това обявиха от Антикорупционната комисия. От там обясняват, че са разгледали сигнал от бивш управител на „Бул Био – НЦЗПБ“ за оказано му незаконно влияние и пряк натиск за подписване на неизгоден договор с чуждестранна адвокатска кантора.
 

През 2018 година правителството прекрати дългосрочен договор за представителство и продажба на ваксини между българското предприятие и канадското дружество „Интервакс“. Последвала е процедура за подбор от страна на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД и е сключен договор за правно обслужване с наше адвокатско дружество, възложено му прекратяване на договора с „Интервакс“.

 

То е трябвало да осъществява и процесуално представителство при възникнали арбитражни спорове у нас и в чужбина. Според твърденията на бившия управител, от тогавашния зам.-министъра Жени Начева са му изпратени данни за контакт с чужда правна фирма. Имало е и приложен проект на договор с нея със същия предмет на стойност не по-малко от 350 000 евро.

 

Ръководството на Министерство на здравеопазването е информирано за вече сключения договор с българското адвокатско дружество за 48 000 лева, но въпреки това според управителя на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД в продължение на няколко месеца му е оказван натиск от зам.-министър Жени Начева да подпише договора с чуждата кантора, което той накрая направил.

 

При проверката на КПКОНПИ не е открит оригинал на договора или официално регистриран негов екземпляр. Нито „Бул био“, нито Министерство на здравеопазването разполагат с него. Установено е, че към чуждата правна фирма са извършвани плащания за договор за правно обслужване, открити са и фактури на стойности 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро.

 

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е потвърдил, че договор с чуждата правна кантора не е наличен и в министерството. Комисията е изпратила всички материали по проверката на прокуратурата.

 

Тези разкрития идват седмица след като Кацаров подаде сигнал срещу бившата зам.-министърка Жени Начева на Цацаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3579 |15.07.2021 Няма данни за пострадали българи при наводненията в Германия и Белгия . 29| 7854 |03.07.2021 Бойко Рашков: Подслушвани са стотици, данните ще ги внесем в парламента . 0| 3727 |02.07.2021 Няма данни за замърсяване на територията на България след експлозията в Румъния . 10| 7601 |21.06.2021 Цацаров: Имам две справки с оперативни данни за 38 лица, заемащи висши публични длъжности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads