Реклама / Ads
0| 4218 |20.02.2020 НОВИНИ

КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси при спорния строеж в Тюленово

.
КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси със спорния строеж в с. Тюленово. Корупционната комисия се е самосезирала и в момента започва проверка срещу архитекта на Шабла - Татяна Нейкова.
 

Казусът със спорния строеж възникна в началото на февруари. Потребители в социалните мрежи сигнализираха за постройка, която според тях попада в защитена територия, а строежът бил незаконен. Пред FrogNews редица официални източници увериха, че нередност няма. Това казаха от РИОСВ-Варна и от Община Шабла.

 

Собственикът на хотел “Тюленово” Радослав Русев заяви, че недовършената къща неофициално е собственост на главния архитект на Шабла - Татяна Нейкова, но по документи се води на сина й, който е в чужбина. Русев заяви, че всичко е изрядно и самата Нейкова е подала декларация за конфликт на интереси.

 

Официално обаче КПКОНПИ заяви, че започва проверка. На страницата на корупционната комисия е публикувано прессъобщение, според което конфликт на интереси е бил установен.

 

Ето и какво пише:

 

На 07.02.2020 г. Твърденията са, че сградата в строеж е собственост на сина на главния архитект на Община Шабла, а самата тя е презаверявала разрешението за строеж в полза на своя син. С решение на КПКОНПИ, въз основа на репортажа и публикацията, е образувано производство за установяване на конфликт на интереси за главния архитект на Община Шабла.

 

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и  документи и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решението подлежи на обжалване или протест по реда на АПК, като установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За всяко от лицата, посочени по-горе /Маринела Николова, Симеон Симеонов, Румен Павлов/ приетото решение на КПКОНПИ не е влязло в сила. За общинския съветник – Община Царево и за главния архитект на Община Шабла, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4668 |20.02.2020 КАТ проверява колите с газови уредби . 0| 4131 |18.02.2020 Проверяват две изоставени мидени ферми в Бургаско заради замърсяване . 12| 4388 |13.02.2020 ДАНС проверява 9600 приватизационни сделки . 4| 9351 |13.02.2020 Само във Фрог: КПКОНПИ пак спечели дело само на хартия, уж прибира 400 коли, но те се оказаха в Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads