Реклама / Ads
5| 5005 |19.08.2021 НОВИНИ

КПКОНПИ проверява Соня Момчилова от СЕМ. Тя внесе уточнение във Фейсбук

.
Соня Момчилова Източник: БГНЕС
Антикорупционната комисия проверява сигнали във връзка с декларациите за несъвместимост на лицата, които заемат висши публични длъжности. Вече е образувано производство за проверка на евентуална несъвместимост при назначаването на Соня Момчилова за член на СЕМ с указ № 182/27.07.2021 г. на президента на Републиката.
 

Поводът за това е постъпил сигнал от председателя на СЕМ, според който към датата на издаване на указа г-жа Момчилова е била едноличен собственик на капитала на "ПЛАН ЦЕ" ЕООД, което е в противоречие с изричните забрани на Закона за радиото и телевизията /чл. 26 и чл. 27 от този закон/.

 

В хода на проверката се изискват документи от Търговския регистър и от СЕМ. От Администрацията на Президента е изискана и декларацията на Соня Момчилова подадена при назначаването ѝ.

 

Съгласно чл. 28 от Закона за радиото и телевизията, преди встъпване в длъжност членовете на Съвета подписват такава декларация, в която потвърждават, че отговарят на изискванията на закона.

 

Ако сигналът е основателен и към момента на издаване на указа Соня Момчилова е била собственик на капитала на търговско дружество, правомощие на комисията е да установи с решение тази несъвместимост и да изпрати решението на органа по назначаването ѝ за предприемане на съответни действия, съобщиха от КПКОНПИ.

 

По този казус Соня Момчилова написа във Фейсбук:

 

Време е да внеса яснота относно казуса с конфликта на интереси, разтревожил отделни медии, цели творчески колективи, посветени на медийната регулация и отделни граждани.
Та, вчера Агенцията по вписванията индикира необвързаността ми с търговски дружества, което не се случи своевременно /преди да излезе укзът на президента за назначаването ми в СЕМ/, поради карантината, която ми беше наложена в следствие заболяване на член от семейството ми от КОВИД 19.


Разбира се, че мога да предоставя болничен лист за десетдневния срок от 20 до 30 юли с предписание на РЗИ, както и да бъда проверена в прилежащия регистър.
Ако бих имала и най-малка представа, че президентът ще ми окаже това доверие, допускате ли, че не бих разрешила тази формалност в изискуемия срок, далеч преди да се формализира поканата към мен?


Ако имах и пресантимана, че ще ни покоси коварния вирус… Ех, ако знаех само!
Но, животът се случва и ни изненадва не винаги приятно, видно е от реакциите на будните блюстители на медийния ред, но така или иначе следва да се прави разлика /въпрос на елементарна административно-правна грамотност/ между назначаване и встъпване в длъжност.


След изтичане срокът на карантината, предприех незабавни действия по привеждане на статуса ми в необходимата юридическа според ЗРТ опрятност.
В този ред на хронологична последователност, вчера имах ентусизама и готовността да се заема с новите си задължения, и да узаконя присъствието си в органа, за чиято дейност от сума време нямам търпение да науча нещо повече, но се оказа невъзможно, поради отсъствието на ръководно тяло.


Лято е, понятно е да не им е до мен на хората, превиващи гръб неуморно под тежестта на медийната регулация.
Важното е, че попълних декларацията, за която ставаше дума в основното обвинение за евентуално закононарушение - едва вчера, след като дяловото ми участие в създадената от мен пиар агенция беше преустановено.


Уточнявам, че такова изискване при поемане на поста Ръководител на звено връзки с обществеността в МС не е имало, което условие беше цитирано някъде. Необходимо по закон беше единствено да не заемам позицията Управител на търговско дружество.
Надявам се с това уточнение, да съм успокоила съвестите и бдителността на непримиримите стожери на медийния ред, морал и законност.


Въпреки че съветът ми е да останат будни и нащрек!

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3192 |11.08.2021 СУ все пак ще проверява плагиат ли е Петър Илиев . 29| 5307 |05.08.2021 ИТН и ДПС с общо предложение - искат комисия да проверява Буджака . 1| 3178 |03.08.2021 МОК проверява случая с беларуската спринтьорка . 5| 3364 |02.08.2021 Прогноза: До средата на август влизаме в оранжевата зона. Проверяват курорти и бензиностанции за спазване на мерките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads