Реклама / Ads
19| 2606 |07.07.2023 НОВИНИ

Край с референдума за еврото на „Възраждане“: С 98 гласа „против“ предложението е отхвърлено

.
Източник: личен архив
След тричасов разгорещен дебат, депутатите не приеха предложението на „Възраждане“ за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

Предложението събра 68 гласа „за“, 98 „против“ и 46 „въздържал се“.

„Възраждане“, „БСП“, ИТН дадоха глас „за“, както и двама от ПП-ДБ. Радостин Василев също гласува "за".

 

Против бяха 14 души от ГЕРБ-СДС, всички от ДПС и 51 от „Продължаваме промяната“-“Демократична България“. Въздържаха се 45 депутати от ГЕРБ-СДС и един от ПП-ДБ.

 

Предложението за допитването беше внесено на 7 април т. г. от Инициативен комитет и придружено от над 600 хиляди подписа, пише БТА.

 

По данни на вносителите, след проверка от Главната дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) е установено, че налице са над 470 хиляди валидни подписа на български граждани.  

 

Преди два дни правната комисия отхвърли предложението за провеждане на национален референдум за запазване на българския лев. 

 

Вчера лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че ще поискат разговор с президента, чиято, по думите му, е отговорността да опази законността и Конституцията, като свика референдума, въпреки незаконното решение на Народното събрание. Освен това от партията обявиха, че ще сезират Конституционния съд и прокуратурата.

 

"Има държави, които провеждат референдуми по два или три пъти в годината. Политиците тук казват, че хората са некомпетентни да се изкажат по въпрос, който ще влияе на поколения напред. Влизане в еврозоната има, излизане няма. Това е основополагащ въпрос за следващите поколения хора, които ще са тази държава", заяви Цончо Ганев от "Възраждане".

 

"34 години от така наречената демокрация. Нашите родители и ние обясняваме и се борим за нашите свободи. Когато ви се отнеме правото да гласувате и ви вземат камионетките за Белене, тогава това не е демокрация, а нещо друго", допълни той.

 

"Ясно и точно сме защитавали правото в България да има демокрация, за да можем и ние, и децата ни да живеем в свободна държава. Случващото се в момента е пълен абсурд. Това е потъпкване на всякаква държавност. Казвате „ние решаваме, а не простият българин“. Не може да си политически субект на една година, да казваш, че продължаваш промяната, а да се връщаш 34 години назад", каза още Ганев.

 

В момента това, което ще се опитате да направите, е да заметете един референдум без абсолютно никаква юридическа обосновка. Казвате, че той противоречи на законовото ограничение, че вече по ратифицирани международни договори не можем да питаме народа си за тях, само че не посочвате кой е точно този международен договор и кой е членът, който нарушаваме“, посочи той.

 

„Не нарушаваме нито един международен договор и нито един член с това питане. Ако днес гласувате против или въздържал се, това означава, че казвате на българските граждани, че повече няма смисъл да има някога референдуми в България, допълни той. Напът сте да унищожите референдумите като инструмент в България“, каза още той.

 

„Това доклад ли е, г-н председател, не ви ли е срам да го подпишете?“, обърна се той към шефа на правната комисия Стою Стоев.

 

„Как може едно изречение да представлява мотиви от проект на решение на водещата комисия? Защо не обяснихте, че в този доклад, който е изготвен и подписан от председателя на комисията, на двамата преподаватели по конституционно право, един от които е конституционен съдия, му е дадено едно изречение, само и единствено защото и двамата са „за“ референдума, и е дадено едно изречение в този доклад. Това доклад ли е, г-н председател? Не ви ли е срам да го подпишете? Не ви ли е срам да предложите едно изречение мотиви към проекторешение на Народното събрание? И вие сте ми председател на правната комисия! Добре, че ще има ротация. С гордост ще се радвам, че ще има друг председател на правна комисия! Не ви е срам този парцал да ни го предлагате да гласуваме. И да излизате тук и да ни говорите кое е законосъобразно“, разгневи се Петров.

 

Председателстващата заседанието Росица Кирова опита да прекъсне разгорещилия се депутат, но той не спря.

 

„Г-жо Рангелова, Защо не кажете, че всички говорят, че въпросът е незаконосъобразен и нито една от тези демократически партии няма да сезира Конституционния съд – нито тези от ГЕРБ, нито тези от ПП! Ще го сезираме ние от „Възраждане“, отсече развихрилия се Петров, удряйки по трибуната, което принуди Росица Кирова да му изключи микрофона.

 

„По отношение на доклада сте прав, но знаете ли защо е в този вид? Няма как да бъде по-мотивиран. Чухте ли в правна комисия какъвто и да било аргумент? Освен че противоречи на закона. Въпреки часове дебати, не бяха посочени такива. Вътрешното ми убеждение ме кара да смятам, че този въпрос е незаконосъобразен. Голяма част от вас се изживяват като конституционни съдии. Недейте да погазвате най-демократичното право на всяко общество – политиците да питат народа и да се съобразяват с решенията му", отговори му Цвета Рангелова.

 

Поставяйки темата по такъв начин, трябва да уважаваме всяка форма на демокрация, която в крайна сметка са и изборите. Нека везната, която се опитвате да балансирате, да не взимаме едно от контекста и да слагаме удобното. Защо предлагате този референдум сега, когато ще трябва да се проведе заедно с местните избори. Няма да кажа, че сте го направили нарочно, но нека се придържаме към всички принципи на демокрацията“, хвърли обвинение Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

 

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отговори: „Миналата година бяха изборите на 14 ноември. На 16 ноември отправихме запитване към вас дали бихте ни подкрепили за референдум, вие отказахте. Ако се бяхте съгласили, щеше да се е провел отдавна. Не говорете лъжи.“

 

Станислав Балабанов се намеси: „Без да влизам в конкретика, смисълът на пряката демокрация е мнозинството да има тежест над малцинството, а не обратното.“

„Уважаеми българи, вие сте едни тъпаци за тези, които влизат в залата. Оправдайки се с вашето добро, те ви смятат за тор“, заяви Тошко Йорданов.

 

Преди дебата в Народното събрание се проведе блицконтрол, в който, според правилника на НС, на въпроси на депутати отговаряха премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. По-късно през деня е предвиден и редовен парламентарен контрол. 

 

На въпрос на Елисавета Белобрадова относно приемането ни в Шенген и кога ще се случи това, премиерът Денков отговори: „Радвам се да бъда отново в тази зала и да можем да обменим мнения как се развива държавата. Приемането ни в Шенген е един от основните ни външнополитически приоритети за това правителство.

 

Сумирайки от какво зависи приемането ни, състои се от три елемента – законодателството, което да бъде прието в тази зала; охраната по границите ни; убеждаване на партньорите ни, че сме си свършили работата. Случващото се на ГКПП „Капитан Андреево“ също е много ключово.“ 

 

Вицепремиерът Мария Габриел съобщи, че България ще стане официално част от Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи през септември. Тя отбеляза, че ще посети центъра през септември, ще внесе нотификация за официалното присъединяване на България към Меморандума за разбирателство, подписан при създаване на Центъра, с което приключва и официалната процедура.

 

От „Има такъв народ“ попитаха премиера: „Ще оставите ли министъра на финансите да нарушава Търговския закон и да коригира вече приключени финансови одити на БЕХ?“

 

„Не само никой министър, а и никой гражданин на страната не може да нарушава закона. Със сигурност няма нарушение на закона. Мисля, че правителството се оказа достатъчно проактивно. Ако има нарушения на закона, това нещо трябва и вие да установите това, и ние. Нека не внушаваме нещо, което не е налице. В българската енергетика има достатъчно средства, за да се направят предстоящите инвестиции. Много моля, да не се правят внушения.“

 

Радостин Василев се обърна към премиера с думите: „Вече един месец функционира едно правителство, създадено с една лъжа между две политически формации. За този месец на българите им е ясно, че то функционира с цел не защита на интересите на обществото, а личните интереси – да търси работа на Лорер, да назначава охранителите си от НСО за зам.-министри.“

 

„Денков вчера обясни на полицаите, че няма да им вдигне заплатите, и ги изпъна на площадите да пазят зависим от субстанции човек, който дойде в България, за да му се поклонят всички. Вие казахте, че ще си подадете оставката, ако нещата не вървят. Нещата не вървят, а вие кога ще си я подадете?“, допълни той.

 

Денков отвърна: „Нишата на популизма е доста заета. Всичко, което казахте, беше просто популизъм без съдържание. Не виждам смисъл да ви отговарям.“

 

Василев допълни: „Не можете да ми отговорите, защото наричате истината популизъм. Ппри една среща с вас, ми казахте „Радостине, линията на това правителство няма да е антикорупционна. На мен Джовани Фалконе-та не ми трябват в МС“.

 

Премиерът му отговори: „Господин Василев няколко пъти излъга публично. Репликата, към която той реферира, беше репликата, с която обсъждахме министър на спорта. Казах, че не ми трябва Джовани Фалконе, защото този министър трябва да се грижи за развитието на масовия спорт у нас. Борбата с корупцията трябва да се води от МВР. Той каза лъжа, аз отговорих и сега той излезе отвън, защото няма какво да отговори. Ако някой смята, че основната работа на министъра на спорта е да бори корупцията в държавата, значи е сбъркал функциите на министрите в едно правителство.“

 

„Всичко, което се подготвя за предоставяне като втори и трети пакет военна помощ за Украйна, се подготвя съвместно с въоръжените сили на България. Колкото до внушенията за изпращане на батальони, многократно беше казано, че не е обсъждано, не се обсъжда и не се предвижда да се обсъжда изпращането на каквато и да било жива сила, свързана с военните действия в Украйна, включително не става дума за лекари и за медицински сестри“, категоричен е Денков.

 

"Първо се прави преглед на необходимостите за боеспособността на българската армия, каква част от мунициите са с изтичащ срок на годност, така че да няма нужда да заплащаме за утилизирането на тези боеприпаси и те да бъдат изпратени преди да изчете техния срок на годност. Категорично няма да бъде изпратено нищо, което нарушава възможността да защитаваме нашата държава съгласно изискванията от военна и военнотехническа гледна точка. Тук става дума за обучение на украински лекари и медицински сестри в България, като част от нашата помощ за Украйна", подчерта премиерът.

 

"Етеричните масла не са вредни. Розовото масло би трябвало да можем да продължим да го използваме, както досега. Важно е да използваме точните аргументи, за да защитим неговото производство и използване", отговори на въпрос премиерът Денков.

 

"Тук има достатъчно доктори и фармацевти, които знаят, че когато говорим за това какво е вредно и полезно, без да имаме изобщо представа каква е концентрацията, разговора е излишен."

 

Той посочи, че в последния ден на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз е дал пример и е казал, че това е злоупотреба с науката, в която наукоподобни термини и изречения били използвани по погрешен начин. "За щастие това беше чуто, беше даден знак и към Съвета, който в петък трябваше да обсъжда тази тема и благодарение на Министерството на земеделието и другите държави, които имаха резерви към този текст, сега той се предлага да бъде отложен за 4 години, в които имаме време да се прецизира текста. Предстои обсъждане, чакаме решението и на европейският парламент.

 

„Тази битка не е приключила“, гарантира той.

 

Тошко Йорданов обвини премиерът, че рискува БЕХ да изпадне в несъстоятелност. Той се заяде и с компетентността на Деков по темата: „Вярно станахте академик докато бяхте министър, което буди известни мисли, но това е в миналото. Би трябвало да имате вътрешен усет да се образовате по някои теми.“

 

„Няма никаква опасност Българският енергиен холдинг да бъде обявен в несъстоятелност. Няма опасност за енергетиката ни. В сметките на БЕХ има значително повече средства от тези, които са изискани в момента. Аз съм станал академик на Европейската академия на науките, когато не бях никакъв, благодаря за възможността да изясним това“, отговори му министърът. „Няма опасност да се фалира БЕХ. Искате ли да се хванем на бас тук от трибуната?“

 

Денков бе категоричен: "Има много по-ясна перспектива как да се развие ядрената енергетика в България през следващите години. Мога да ви уверя, че това правителство ще работи в тази посока. По отношение на площадката на АЕЦ "Белене" няма никакъв напредък, освен че платихме едни пари, имаме изкопан гьол, стоят съответните реактори и няма никаква перспектива този проект да се случи. След започването на войната на Русия срещу Украйна е ясно, че трябва да се търси друго решение."

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: „Поведението на премиера и за мен е изненада. Трябва да има разлика между думите и поведението на академик и пожарникар. Изненада съм, че дотам се поклонихте пред ГЕРБ, че дори използвахте терминологията на Борисов. Денков каза, че „Белене“ било „гьол“. Дотам ли се докарахте?“

 

„Не е гьол, господин Петков. Ще прочета какво записахме в програмата, когато управлявахме с вас: „Поддържане и развитие на атомните мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Това включва удължаване на срока на експлоатация на съществуващите мощности. 2.

 

Необходимост от изграждане на нови ядрени мощности. Уточняването на типа на реакторите и площадките да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и да е на база на икономическа целесъобразност – най-ниска цена и време за изграждане“. Какво се промени? БСП не е в правителството, няма коректив, затова.

 

Само за една година, от стратегия за развитие на енергетиката, предвиждаща освен Козлодуй и друга ядрена мощност да се прави, я превърнахте в гьол“, допълни тя.

Парламентът продължи с объждане на предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

 

Това е втора точка в предвидения за днес дневен ред на Народното събрание (НС). 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2400 |07.07.2023 Законно искане или парцал: Ще го бъде ли референдумът на “Възраждане” против еврото? . 2| 2513 |07.07.2023 Премиерът Фиала се срещна със Зеленски: Чехия ще достави на Украйна бойни хеликоптери и друго оборудване /видео/ . 11| 2512 |07.07.2023 Комисията по отбрана заседава извънредно. Зеленски е предал списък с нужното на Украйна въоръжение . 5| 2474 |07.07.2023 Ще порежат ли депутатите референдума на “Възраждане” срещу еврото?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads