Реклама / Ads
0| 3438 |09.09.2022 НОВИНИ

Крал Чарлз III с първо обръщение към нацията: Нейно височество кралицата беше вдъхновение за мен /видео/

.
Крал Чалрз III
Крал Чарлз III с обръщение към нацията. Това става само ден след кончината на майка му кралица Елизабет Втора. Най-дълго управлявалият монарх в британската история почина на 96-годишна възраст в шотландския замък „Балморал“.
 

„Говоря Ви с чувство на огромна мъка. През целия си живот Нейно височество кралицата, моята майка, беше вдъхновение за мен и моето семейство. Кралица Елизабет живя живот, изпълнен с доброта и ще липсва изключително много на всички ни“, заяви Чарлз Трети в предварително записано обръщение към нацията. 

 

„Тя направи множество жертви в името на дълга. Неината посветеност и отдаденост като суверен бяха непоколебими през времена на турбуленции и прогрес, по време на радост и тъга“, подчерта той.

 

„По време на нейната служба в името на народа тя успя да вплете в едно постоянната любов към традицията с онази безстрашна прегръдка на прогреса, която ни прави велики като нация. Привързаността, възхищението и уважението, които тя вдъхна, се превърнаха в отличителна черта на нейното управление“, заяви новият британски монарх.

 

„Привързаността, възхищението и уважението, които тя вдъхна, се превърнаха в отличителна черта на нейното управление. Отдавам почит към паметта на моята майка и почитам нейният живот в служба. Знам, че нейната кончина донесе огромна тъга за толкова много от Вас. Споделям това чувство на загуба с всички Ви“, допълни Чарлз III.

 

„Както самата кралица направи с такава непоколебима преданост, сега аз също тържествено се заклевам през останалото време, което Бог ми дава, да поддържам конституционните принципи в сърцето на нашата нация. Където и да живеете в Обединеното кралство или в териториите от Британската общност по света и какъвто и да е вашият произход и вярвания, ще се постарая да ви служа с лоялност, уважение и любов, както съм правил през целия си живот“, обеща новият монарх. 

 

Речта на крал Чарлз бе излъчена и в лондонската катедрала „Сейнт Пол“, където около 2000 души присъстваха на възпоменателна служба за кралицата. Сред присъстващите бяха министър-председателят Лиз Тръс, както и членове на правителството. Въпреки че официалната коронация на Чарлз може да е даже чак следващата година, той вече е крал и управлява като такъв.

 

За Чарлз фактът, че се е подготвял за този момент през целия си съзнателен живот, парадоксално прави по-трудни, а не по-лесни предизвикателствата, пред които е изправен, пише „Таймс“.

 

Съветниците и приятелите на новия британски крал отдавна са обезпокоени, че склонността му да се опитва да прави нещо ново или да променя нещата може да бъде опасна за дългосрочното добруване на самата монархия, пише изданието.

 

А предвид неговата напреднала възраст, очакването, че управлението му ще бъде сравнително кратко, може да засили желанието му за изява. Ето защо в официалните среди има известно безпокойство, че за Чарлз може да е трудно да гарантира, че няма да бъде възприеман като монарх, който се „намесва“ в тяхната работа, посочва „Таймс“.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2760 |09.09.2022 Таен съвет обявява Чарлз за крал в събота . 0| 2904 |09.09.2022 Симеон Сакскобургготски: Съкрушен съм! Кралица Елизабет II ще продължи да служи за пример завинаги . 0| 3025 |09.09.2022 „Бог да пази краля“: Чарлз III пристигна в Бъкингамския дворец /видео/ . 0| 3691 |09.09.2022 Какви са роднинските връзки между кралица Елизабет II и Симеон Сакскобургготски?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads