Реклама / Ads
3| 8367 |14.11.2022 НОВИНИ

Кръстю Лафазанов защити Александър Морфов. В неговите представления актьорите са сътворци

.
Кръстю Лафазанов
След като вчера (13-ти ноември) ПР-ът на Народния театър Велислава Кръстева нарече Морфов ”насилник”, известният актьор Кръстю Лафазанов каза в национален ефир, че се възхищава на Морфов, защото той може да постигне много повече от другите. Лафазанов подчерта: ”Не всички можем и сме такива като Сашо. Аз обичам този човек.”
 

В своя профил в социалната мрежа Фейсбук ПР-ът на Народния театър Велислава Кръстева нарече Морфов ”насилник”, защото режисьорът премахна табелката от вратата ѝ. Александър Морфов аргументира своята постъпка с това, че тя е морален акт и той има неистова "нетърпимост към хора без морал!"

 

Кръстю Лафазанов е работил дълго с Александър Морфов. Актьорът потвърди думите на Морфов, който казва, че постановките му са: „Жалони на неговото мислене.” Освен това пиесите, които поставя Морфов, се радват на голям зрителски интерес и имат творческо дълголетие. Те се играят по 8-10-12, дори по 15 години. "Сашо Морфов създава невероятна атмосфера и дух. Хората обичат представленията му. Те се играят продължително време, защото не те оставят равнодушен", подчерта Лафазанов по Нова телевизия. 

 

През годините обичаният актьор Кръстю Лафазанов разсмива публиката с култовите си роли в телевизионни сатирични предавания като „Улицата”, „Комиците”, както и с многобройните и различни превъплъщения в театъра.

 

Според него винаги в една артистична двойка трябва да има химия - като неговата с Мая Новоселска. С тъга Лафазанов посочи, че хуморът в днешно време е същият, защото "малкият човек си остана малък. Може би улицата е по-тъжна."

 

Кръстю Лафазанов коментира недопустимото смесване на политика и култура, на което станахме свидетели през изминалите дни около случаят в Народния театър. Той защити Александър Морфов: „Аз обичам този човек. Аз съм работил с него. Едни от най-хубавите си роли съм направил в негови постановки." Актьорът посочи, че Морфов може да сплотява хората със своята работа, тъй като тези, които работят с него "го заобичват и стават сътворци."

 

Кръстю Лафазанов сподели, че режисьорът не крещи, защото по време на работния процес има прекрасна атмосфера: "Във всичките му представления има невероятен дух, както и поетични чувства."

 

Кръстю Лафазанов каза със съжаление, че му е "болно" за това, което се случва в Народния театър в момента и посочи, че не е ходил от доста време там. Той подчерта: "Самият Сашо е това, което са представленията му. Хората обичат да ходят на тези представления. Те ходят по няколко пъти, за да ги гледат. Винаги съм се питал „Защо?” Защото изпитваш някакви чувства. Така че човек, който не е чувствителен, не може да направи такива представления."

 

Лафазанов посочи, че самият факт, че се случила е някаква случка, вероятно има някакви много силни вътрешни мотиви, които режисьорът следва, защото Морфов има силно изразено чувство за справедливост и ясни принципи, които защитава. Според Лафазанов това, което е подтикнало Морфов да постъпи по този начин е, че политиката се е намесила в театъра. Актьорът каза, че тази намеса носи необратими последици: "Сякаш всичко започва да се разгражда, защото целта на тази политика е не да сближава хората, да мисли за хората, за това да живеят по-добре, а нещо като че ли е изродено. Има някаква токсичност, която се създава, където „цъфне” тази политика, в който и да е културен институт или става като някакво умалено моделче на парламента."

 

Лафазанов посочи, че през годините всички творци са страдали от влиянието на политиката на собствен гръб, но има хора, които се борят срещу това и на него му харесват принципните хора, които са като Морфов и си позволяват да имат такива постъпки: "Ако го напишеш това във в-к никой няма да му обърне внимание, но когато го напишеш на вратата. Аз не мога да бъда като Сашо. Ние всички сме различни, но се възхищаваме на тези хора, които могат да постигнат много повече от нас. Мотивите за това действие са вътрешни, а ни е гледаме само външното – за написаното на вратата има много, много по-дълбоки причини."

 

Лафазанов открои, че сигурно всички имаме вина за това, което се случва: „Не всички можем и сме такива като Сашо. Той не може да търпи неща, които са очевидно несправедливи." Актьорът посочи, че тази постъпка говори за органичността на твореца, защото той е такъв, какъвто е в живота. Не се прави на друг в своята работа, за да се хареса на определен тип хора. Този свидетелски разказ е от човек, който лично е работил с Морфов и има преки впечатления.

 

Кръстю Лафазанов застана с името и позицията си в национален ефир. Много актьори предпочетоха да не изразяват мнение или позиция публично. Постъпката на Лафазанов буди адмирации, тъй като той защити Морфов, въпреки трудния момент, който преживява, защото Лафазанов наскоро загуби съпругата си Елена Начева-Лафазанова. Това говори за човешка доблест и смелост, уви каквато за съжаление не са присъщи на всички.

 

Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3542 |09.11.2022 И Кирил Петков защити Демерджиев в нападките на ГЕРБ за оставката му . 4| 3070 |03.11.2022 Георг Георгиев защити хартиената бюлетина . 5| 9002 |22.10.2022 С ръка на сърцето Христов се кълне, че не предал, а защитил интересите на България . 1| 5078 |06.10.2022 Отиде си съпругата на Кръстю Лафазанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads