Реклама / Ads
10| 3909 |24.08.2023 НОВИНИ

Кремъл мълчи, Украйна не вярва: Реакциите след смъртта на Пригожин

.
Източник: "Украинска правда"
Кремъл все още не е коментирал официално дали Евгений Пригожин е бил на борда на разбилия се в Тверс самолет. Информацията, че той е сред 10-те пътници бе потвърдена от Руската служба за гражданска авиация, която разследва катастрофата, както и от властите, които са идентифицирали тялото. В Украйна все още не вярват, че Пригожин е мъртъв, но са категорични - това е сигнал на Путин към руските елити.
 

"Струва си да изчакаме мъглата да се разсее. Междувременно очевидно е, че Путин не прощава на никого и чакаше да дойде момента. Очевидно е, че Пригожин подписа смъртната си присъда в момента, в който повярва на "гаранциите" на Лукашенко и на абсурднта "честна дума" на Путин. Демонстративното премахване на Пригожин и командването на Вагнер два месеца след опита за преврат е сигнал от Путин към руските елити преди изборите през 2024 г.: Внимавайте. Нелоялността води до смърт. Но това е и сигнал към руските военни - герои няма да има. Ако не е украински трибунал, ще е куршум на ФСБ", написа Михайло Подоляк, съветник на съветник на ръководителя на украинската президентска администрация.

 

 

Самият украински президент Володимипр Зеленски не е коментирал случилото се. 

Журналисти посочват, че е много възможно мълчанието на руския държавник Владимир Путин се дължи на липсата на официални данни от разследването. Президентът не коментира случилото се по време на реч в Москва по случай 80-годишнината от Битката за Курск по време на Втората световна война.

 

Тази сутрин обаче стана ясно, че всички тела от самолетната катастрофа в Тверс са били намерени. Според властите едно от тях принадлежи именно на Пригожин. Сред загиналите е и кръстникът на “Вагнер” Дмитрий Уткин.

 

Сега вниманието е насочено към установяване причините за инцидента. 

 

Президентът на САЩ Джо Байдън вече коментира, че малко са нещата в Русия, зад които не стои ръката на Владимир Путин. Международните реакции на самолетната катастрофа в Тверс по скоро се въртят около версията за отмъщение след опита за преврат на “Вагнер” и “марша за справедливост” на Пригожин. 

 

Говорителят на френското правителство Оливие Веран заяви, че все още не са ясни подробностите около самолетната катастрофа и е допустимо да има известни съмнения за смъртта на Пригожин. 

 

“Той вършеше черната работа на Путин и действията му са неразделна част от политиката на руския президент (...) Пригожин остави зад себе си масови гробища, хаос по света - Африка, Украйна и Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3154 |24.08.2023 Украйна отбелязва своя национален празник . 18| 4034 |23.08.2023 Руски пилот се предаде на Украйна заедно с вертолета си, първо извели семейството му . 3| 2563 |23.08.2023 Даваме близо 300 000 лв. хуманитарна помощ на Украйна . 48| 7436 |23.08.2023 Любомир Аламанов за ФрогНюз: Радев играе на все по-свиващия се терен на псевдо-патриотизма, обслужващ кремълския диктатор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads