Реклама / Ads
7| 6905 |15.02.2024 ИНТЕРВЮ

Кремена Кунева за ФрогНюз: Случаят "Даная" показва слона в стаята, протестът ни цели кардинални мерки в “Пирогов”

.
Кремена Кунева
“Няма човека в България, който да не стана свидетел на огромните проблеми в сектора на здравеопазването, на пълната деградация, до която е достигнало здравеопазването и в частност детското здравеопазване. Случаят с Даная съвсем буквално и нагледно показа проблеми, които отнемат и костват детски животи”.
 

Такъв отговор даде пред ФрогНюз Кремена Кунева от Фондация Даная на въпроса защо трябва да бъдем на протеста, който фондацията организира в утрешния ден.

 

Протестът под надслов "Вън мафията от здравеопазването" ще се проведе в петък - 16 февруари, в 17:00 часа пред Министерския съвет. Протест ще има и в Пловдив пред Съдебната палата в същия ден и час.





Протестът утре има и конкретни искания, които Кунева посочи в разговора ни:

 

“Продължаваме да настояваме ръководството на “Пирогов” да излезе от тази система, да подадат оставка. Вероятно след записите, които видяхме на репортажа на госпожа Ахчиева, ще трябва да се направи и разместване в екипа на Медицинския съвет на “Пирогов”, да се установи дали там няма други хора, които може би са се вкарали в доста опасни схеми, свързани вероятно и с криминален реекспорт на лекарства”.

 

“Целта на протеста е да се вземат кардинални мерки по повод случващото се в “Пирогов”, след скандалните репортажи на Валя Ахчиева за проблемите с лекарствата, за вероятните канали за лекарства, които се взимат от децата ни и костват живота им. Заплахите от лекари, превръщането на една такава структура като “Пирогов” - обект с национално значение, буквално във феодална собственост на хора, които са се самозабравили и които са способни да причиняват болка, вместо да лекуват, е нещо, което трябва да има обществена реакция и да не допускаме повече да се случва под никаква форма”, категорична бе Кунева.

 

“Проблемите са натрупани, проблемите са прекалено много, няма политическа воля да се решават. Това, което се прави в здравеопазването, е да се говори само за пари, които се изливат в една кофа без дъно. Качеството не просто не се подобрява, става все по-лошо”, посочи тя.

 

Фондация Даная очаква подкрепа, включително от лекарската общност:

 

“Очакваме и имаме подкрепа от много лекари. Тази подкрепа става по-голяма и по-голяма с всеки изминал ден. Те също имаха нужда да видят, че обществото е на тяхна страна и припознава техните битки. Истината е, че те години наред се борят срещу тези проблеми. Като общество може би не ги подкрепяхме достатъчно. В един момент те се отказаха или просто се обезнадеждиха, че ще бъдат разбрани. Сега под една или друга форма те виждат промяна, виждат обществена нагласа и лека по лека започват да надигат глава”.





Според Кунева заплахите, отправени към майката на Даная - Ани Стоянова, показват страх от потенциала действията на фондацията да променят системата.

 

“И според мен, и според Ани, има страх, защото успяхме за няколко месеца да отворим кутията на Пандора. В сектора здравеопазване има дълбока корупция, дълбоко феодализиране на определени части от системата. Когато тези неща започнат да се разкриват, е нормално да има страх. Нормално е да има срам. Срамът трябва да е по-голям от страха”, каза Кунева.

 

“Това не е лов на вещици - това е просто осветяване на проблеми, за да могат, когато бъдат осветени, да започнат да се решават. Ако не можем да дефинираме проблема, ако отказваме да си дадем сметка, че той съществува, значи имаме слон в стаята, но се правим, че не съществува. Така няма и как да решим този проблем”, допълни тя.

 

“Със сигурност един от проблемите е управлението на самата болница и на процесите в нея. Затова многократно апелирахме за поемане на отговорност от страна на директора на “Пирогов”. По тази причина Ани, въпреки огромната мъка, която вече девет месеца изпитва и държи в себе си, която не намалява и няма да намалява, тя не си позволи в нито един момент да изкаже острата си позиция върху конкретен лекар, който е бил част от процеса на лечение на Даная. Именно заради това - за да е ясно, че тук говорим за системни проблеми. Част от тези проблеми ще бъдат едва ли не платени от тези, които най-малко са виновни за тях - младите лекари, редовите лекари, които години наред са оставени да работят в една система, която е хаотична.

 

Може би тя е хаотична неслучайно - не защото не може да бъде подредена или не може да бъде оптимизирана, а защото когато е хаотична, предпоставките за корупция, за влияние са по-възможни и по-лесни за осъществяване. Дали има лекарска грешка, или не по случая Даная - това ще се реши от съда. Това не е предметът на обществения дебат. Общественият дебат е защо се правим на слепи, че не съществуват грешки в процесите - грешки, които могат да костват живота на всяко едно друго дете; защо ние оставаме безмълвни към това нещо; защо ние не просто не ги признаваме, а искаме да ги скрием толкова дълбоко, че дори си позволяваме да заплашваме тези, които се опитват да кажат “това е грешката, да вземем да я променим”, обясни Кремена Кунева.





“Липсата на отговорност от страна на ръководството на болницата е пример за това, че нещата са неосъзнати. Отговорността е неосъзната. Години и наред може би в този сектор до такава степен се злоупотребява и с властови позиции, и с отговорност, и със средства, че има някакво самозабравяне на тези хора. Ако това нещо се беше случило в друга европейска държава, може би буквално седмица след случилото се няколко човека щяха да подадат оставки, дори и да не считат, че са виновни - от солидарност, от отговорност, от морал, които се длъжни да показват на обществото”, категорична бе тя.

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7847 |14.02.2024 Веселин Диманов за ФрогНюз: Филмът за Милен Цветков ще покаже, че си струва да се бориш срещу силата с истината . 23| 6751 |10.02.2024 Момчил Дойчев за ФрогНюз: Дезинформацията на Кремъл цели полезните идиоти да чакат Червената армия за трето освобождение . 14| 18036 |09.02.2024 Зам.-посланик Анна Тертична за ФрогНюз: Всеки един украинец знае как трябва да завърши войната - с победа на Украйна . 14| 5118 |08.02.2024 Журналист: Напрежението в ситуацията преди ротацията се нарича пазарлък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads