Реклама / Ads
6| 9129 |11.10.2023 НОВИНИ

Валя Ахчиева: Всички по веригата в криминалната схема на търговията с лекарства са "фарма мафия"

.
Валя Ахчиева
Разследване на журналиста Валя Ахчиева показа слабостите на електронната система за проследяване на лекарства в България, която през последните години позволявала потенциална злоупотреба със скъпи медикаменти. На пациент в болница може да бъде поставено едно лекарство по документ, а след това същото да се появи в друга болница, както и търговец може да изнесе лекарство, което по документи е било употребено в България, констатира Ахчиева.
 

"Там е съставена комисия по казуса. Разбрах, че българските власти са казали, че са започнали законова промяна и разследване от компетентните органи. Полицаите разследваха, екипът на Министерството на здрвеопазването формира работна група и написаха поправка в Закона за здравното осигуряване – че всеки по веригата на лекарствата, както и болниците, са длъжни за вписват серийния номер на всяко едно лекарство, както и че здравната каса ще плаща само за тези лекарства, които са вписани във верификационната система", посочи Ахчиева пред БНР.

 

"В него се вижда как всички овластени говорят с грижа и с желание да съдействат и да бъдат добрите в този чудовищен филм", обясни тя.

 

"Те са разполагали по някакъв начин с власт през последните години. Защо депутатите от всички цветове в последните няколко парламента не притиснаха властта да се запълни тази законова дупка?".

 

Системата СЕСПА беше създадена през 2019 година, напомни Ахчиева.

 

"Три години е работила с грешна формула. Но защо след като се написа вярната преди година и половина отново има недостиг на лекарства? Причините са други. Ако никой в държавата не знае какво количество от едно лекарство е внесено, как софтуерът на системата ще изчисли колко са 65% от него? Ако някой некоректно вкарва количествата и никой не ги контролира, въобще за каква СЕСПА говорим? Тя трябва тотално да се промени. Въпросът е как ще се контролира 100% от лекарствата да се вкарват в системата. Напоследък тече някакъв безплоден разговор в ефира между отделните играчи коя била "фарма мафията". Всички по веригата, които участват в криминалната схема на търговията с лекарства, са "фарма мафия".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3853 |11.10.2023 Властите в Израел сформират извънредно правителство и кабинет за управление на войната . 9| 3978 |11.10.2023 Руснаците, подкрепящи Украйна, да бъдат изпратени на работа в мини като в ГУЛАГ, иска съюзник на Путин . 3| 6959 |11.10.2023 Защо Хамас нападна Израел сега? Ще промени ли тази война бъдещето на Палестина и Газа? . 4| 4009 |11.10.2023 Кралят на Йордания: Мирът е невъзможен без създаването на палестинска държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads