Реклама / Ads
4| 4675 |05.10.2023 НОВИНИ

Д-р Стойчо Кацаров: В продължение на десетилетия се провежда грешна политика по отношение на лекарствата

.
Д-р Стойчо Кацаров Източник: Стопкадър: Евроком
”Не е нужно да станеш министър, за да си направиш трезва преценка на нещата. В продължение на повече от десетилетия се провежда грешна политика по отношение на лекарствата.”
 

Това заяви в ефира на "Евроком" бившият служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

 

По думите му има един сериозен проблем с медикаментите, който касае онколекарствата.

 

"Ако едно лекарство в България се продава за 80 лв, същото лекарство се продава в Нидерландия за 100 лв. Когато ограничим вноса, на пазара се появява дефицит. Най-ефективният механизъм е да се промени механизма на ценообразуване", отбеляза д-р Кацаров.

 

"Валя Ахчиева показа с документи за едно лекарство, че има криминален реекспорт. Вместо да се премахне първопричината, се създава отново илюзия, че се прави нещо. Защо това е така, трябва да попитаме народните представители", допълни медицинският специалист.

 

Според него липсата на лекарства е проблем от години, не е от сега. "Аз много знам какъв е проблемът и много добре знам какво е нужно за разрешаването му - промяна на закона", уточни той.

 

"Във Великобритания няма ограничения в цените на лекарствата. Само че Националната здравна служба на Обединеното кралство договаря със същия производител да закупи съответното лекарство за съответната сума. Какво се оказва - това, което смущава компаниите, това е реекспортът. Проблемът е, че нашите болни остават без лекарства", алармира специалистът.

 

Запитан има ли интерес проф. Сербезова да съди проф. Хинков, бившият служебен здравен министър отговори следното:

 

"В крайна сметка всички тези хора, които са провели тази политика, те са били овластявани. Това е наследството на ГЕРБ. Отговорност трябва да носят и избирателите на съответните партии. Бяхме се събудили преди 2-3 години, но явно пак ни упоиха", смята той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 4098 |27.09.2023 Стойчо Стойчев: С Хекимян ГЕРБ опитва да вземе гласове от ПП и ДБ . 1| 4902 |22.09.2023 Ген.-майор Явор Матеев: 22 септември е продължение и завършек на борбите за свобода и независимост . 7| 2837 |18.08.2023 Стойчо Стойчев: Преувеличено е да се говори за политическо убийство на Алексей Петров . 7| 3261 |14.08.2023 Мохамед Халаф: На случващото се в Западна Африка може да се гледа като продължение на войната в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads