Реклама / Ads
11| 5350 |10.11.2020 НОВИНИ

Стойчо Кацаров: Има система за електронни рецепти, но кабинетът не желае да я ползва

.
Не сме подготвили здравната система не просто последните месеци, а и в годините преди това. Днес говорим за потребността да имаме електронна рецепта, електронно направление... В нашата страна частният сектор изгради такава система, която функционира добре и е от около година. Правителството не желае да я ползва. Възложено е на държавна фирма да направи нова. Наливат се пари, при положение, че системата може да се ползва безвъзмездно. Кабинетът знае за нея. Лично съм поставял въпроса пред зам.-министри на здравеопазването.
 

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването и бивш зам.-министър в МЗ.

 

"Грешка е да се разчита единствено на PCR тестовете. Важно е те да бъдат направени безплатни. 120 лева са непосилни за голяма част от хората и те остават без тестове. Важен е и начинът, по който тези инфекции се отчитат. Има много стара наредба за регистрация на заразни болести, но коронавирусът не се отчиташе по този ред. Правителството няма нужната информация за инфекцията в страната", посочи още Кацаров.

 

По думите му могат да се предприемат много простички и доста ефективни мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас. Сред тях са миене на улиците, за да не се вдига прах и да не се пренася заразата с помощта на аерозолите.

 

"Проблемът на пациентите е, че липсва ясно очертана пътека за хората с оплаквания, подобни на заразените с коронавирус. Не е много ясно за хората къде трябва да отидат и каква медицинска помощ могат да получат. Липсва организация на целия процес, действа се стихийно, кампанийно. Хвърлят се едни пари на едно място, после на друго място, без дори да се оцени какъв е ефектът от бързо нахвърлените мерки", обясни още Кацаров.

 

"Може да се увеличи и броят на автобусите и влаковете... Ако хората са наблъскани, много важно, че носят маски", посочи още Кацаров.

 

"Разкриването на легла за лечение на COVID болни във всички болници по заповед на министъра е в нарушение на медицинските стандарти. Това е в нарушение на националната здравна карта. Медицинските стандарти изискват определен вид специалисти да работят, а те ги няма в тези звена. Националната здравна карта забранява да се откриват нови отделения и нови дейности. Дори здравната каса няма право в момента да сключи договор с такъв тип структури. Ние нямаме отговор на въпроса кой ще плати лечението на пациент, настанен в болница, която досега не е имала COVID отделение и въобще не е имала договор със здравната каса за тази клинична пътека", посочи още д-р Кацаров.

 

По думите му има голям проблем не просто с анализа на самите тестове и кои от положителните проби са на новооткрити случаи, а и с проследяването на контактните лица.

 

"РЗИ не може да проследи карантинираните. 3800 е числото на положителните днес. Между 5 и 10 контактни се предполага, че има този човек. РЗИ има ли капацитет да проследи 40 хиляди души? Трябва правителството да го направи", заяви д-р Кацаров и допълни:

 

"Ако не карантинираме контактните, безсмислено е да се тества. Не можем да прекъснем предаването на вируса".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6086 |09.11.2020 Проф. д-р Елисавета Наумова: Подкрепата на имунната система не може да е безразборна . 36| 4940 |09.11.2020 ”Леглата не лекуват сами”: ”Отровното трио” показа хаоса в здравна система с акция пред МС . 21| 3803 |09.11.2020 Борисов отпуска още 80 милиона за здравната система. Дошли от борбата с контрабандата . 25| 9495 |09.11.2020 Данаил Кирилов прихванат от „Системата ни убива“: Съобразих нашата конституция с френската

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads