Реклама / Ads
7| 3024 |12.09.2021 НОВИНИ

Кацаров: Опитваме се да не действаме като ГЕРБ - да се появят едни хора с черни костюми и да обявят, че от утре се въвеждат мерки

.
Д-р Стойчо Кацаров Източник: БГНЕС
Мерките и всички програми са готови и финансирани, всички засегнати от новите мерки ще си получат компенсациите. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред NOVA. „Опитваме се да не действаме като ГЕРБ - да се появят едни хора с черни костюми и да обявят, че от утре се въвеждат мерки. Затова ние изготвихме план, според който даваме отсрочка, за да имат време хората да се подготвят. Мерките, които приложихме, бяха многократно детайлно обсъждани. Ако хората ги спазват така, както са заложени, очаквам след няколко седмици намаляване на случаите и отпадане на част от мерките."
 

„Може би трябва да заведем хората, които нарушават новите мерки в едно COVID отделение, за да видят интубираните хора, които берат душа. Така ще разберат какво причиняват с неспазването на ограниченията". - каза министърът.

 

„Преди да стигнем до контрола, трябва да имаме нашето съзнание като граждани. То не работи за ваксинация, за спазване на мерките, нашето съзнание за нищо не работи. Хората, които нарушават мерките, трябва да знаят, че миналото Народно събрание измени НК и за такова нарушение на мерките може да се случи и наказателна отговорност и до 5 г. лишаване от свобода“, заяви д-р Кацаров.

 

„Доколкото знам МОН е отменило такъв тип тържества, при които са се струпват деца на едно място. Учениците са изключение от мерките. Последното, което ще се затвори, са училищата. Оказа се, че дистанционното обучение има изключително лоши резултати. Ако спрем общественият транспорт, спираме всички. Това е другият компромис с мерките“, заяви той.

 

„Планът е ръководство за поведение. От него не следва отваряне или затваряне на каквото и да било. Ние нямаме клъстерно разпространение на епидемията. То е сравнително равномерно в цялата страна и затова мерките се прилагат в цялата страна. Имаше хора, които протестираха и преди наложените мерки. Това показва, че част от протестите имат друг характер. Програмите са предвидени, има средства те да бъдат финансирани и да бъдат изплатени обезщетения на тези, които са изцяло или частично затворени. Те ще бъдат изплатени в края на месеца за предшестващия.

 

Мерките и всички програми са готови и финансирани. Всички засегнати ще си получат компенсациите“, каза още министърът.

 

Направихме всичко необходимо за овладяване на епидемичната вълна. Първото нещо, което направих като министър, е да дам предимство на възрастните хора при ваксинацията, защото най-много те умират от COVID, осигурихме достъпа на личните лекари до ваксини, осигурили сме всички необходими лекарства за лечението на COVID в болниците, направили сме всичко за разпределение на леглата в болниците и изработихме възможност леките и средно тежки случаи да се лекуват у дома“, заяви той.

 

„Разкрити са около 50 центъра в страната, очаквам тази седмици да станат 150 или 200. Те ще бъдат във всички градове в медицински центрове и ДКЦ-та. Там лекари и друг медицински персонал преглеждат пациенти с COVID, правят им изследвания, могат да им предоставят пулсоксиметър за ползване в дома и могат да им предпишат лекарства за домашно лечение. Ще предоставим безвъзмездно такива пулсоксиметри. Всички тези процедури и лекарствата ще бъдат безплатни. Тези зони са обособени така, че няма смесване на потоци и там отиват само хора, които са с COVID. Така облекчаваме болниците и разтоварваме личните лекари. PCR тестовете и антигенните тестове, които се правят там, също са безплатни“, посочи Кацаров.

 

По казуса за снимките, които се появиха в публичното пространство, на които министърът е без маска в Народното събрание, Кацаров заяви: „Възможно е. Не се оправдавам, не е правилно. Не трябва да бъде така, трябва да спазваме мерките. Те не са абсолютни, но са единственият начин да забавим пълненето на болниците. Това трябва да бъде стимул всички да го правим. Трябва да ходим с маски. Трябва да даваме пример и всеки от нас трябва да се отнася отговорно към това. Ако се бяхме ваксинирали през лятото, нямаше да се налагат мерки сега“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 11930 |10.09.2021 Кацаров: Щях да изкарам лежерен мандат, ако правителството на Борисов не ми беше оставило почти съсипана здравна система . 2| 3216 |09.09.2021 Министър Кацаров: До края на седмицата очаквам отговори за третата доза от експертен съвет . 7| 3129 |08.09.2021 Министър Кацаров: Няма да променяме мерките заради протестите . 3| 3313 |07.09.2021 Министър Кацаров: Няма да има пари за медиците без актуализация на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads