Реклама / Ads
1| 8565 |01.02.2023 АКТУАЛНО

Криминален психолог за Фрог: Нито един случай на изчезнал човек не прилича на друг

.
Източник: Facebook
Малко над 100 души са обявени за изчезнали в България и съответните органи работят по тяхното издирване. Статистиката е от 2022 г. Близо 70% от случаите са разрешени. Търсенето на останалите продължава. Годишно в Европа изчезват няколко десетки хиляди души. Изчезналите деца са около 5 300 деца. В България през последните 20 години са изчезнали около 27 000 души. Почти 90 на сто от случаите са разкрити. Неразгаданите остават около хиляда случаи.
 

Нито един случай на изчезнал човек не прилича на друг, всеки е строго индивидуален и разнороден, тъй като тези хора са били в някаква ситуация. Не можем да подходим на случая с изчезването на Сашко, като към случая с изчезналото момче сега, по време на “Сурва”. Това са тотално различни казуси.

 

Това каза за ФрогНюз криминалният психолог д-р Велина Владимирова, който поясни при кои случаи се налага и тяхната намеса.

 

Когато един човек изчезне е най-важно да се установи каква е причината това да се случи. В голяма част от случаите, криминалните психолози нямат място при такива казуси. Това обикновено са хора, които са се загубили в планината, деца, които са избягали от родителите си, защото са се скарали или хора, които са се изгубили в планината. Ако се касае за планинско спасяване, най-често полицията и планинските служби се справят без намесата на криминални психолози, обясни д-р Владимирова.


Криминалните психолози обикновено работят в случаите с безследно изчезнали лица, които ги няма от по-дълъг период от време, месеци, години. Тогава е необходимо да се направи един анализ на информацията, която е събрана, изготвя се оценка и на тази база се преценява какви действия бихме могли да предприемем, дали ще има нужда от група от хора или конкретен човек, с който бихме искали да говорим, след това най-често се правят полиграфски изследвания, допълни тя.


Успявали сме да открием доста безследно изчезнали хора, но в тези случаи обикновено става въпрос за криминални деяния, най-вече убийства. 


Когато има други казуси, подобни на тези с изчезналия от Перник Сашко, рядко ни търсят. В този случай други органи работеха съвместно и случаят беше разрешен с тяхна помощ.

 

Тогава с цел изчистване на съпричастност бяха използвали полиграфски изследвания за близкия кръг от хора на детето, за да може полицията да изчисти фокуса си върху други действия за изчезването на детето, сподели криминалният психолог.


Сега има друг казус с изчезналото момче в Перник след “Сурва”. На този етап не са ни търсили по конкретния случай, защото най-вероятно полицията извършва необходимите действия, като снемане на обяснения, огледи, назначаване на експертизи ако това е нужно  и т.н.

 

Тук трябва да подчертаем, че криминалните психолози участват в работата свързана с издирване на изчезнали хора, когато има доказателства за криминално деяние, т.е. ние помагаме дотолкова, доколкото полицията вече има някакви версии и ние използваме инструменти, с които можем да дадем изводи или насоки към определена версия.


Работили сме по казуси с момичета, които са били трафикирани в чужди държави и те са били откривани.  Имало е и случаи, при които са откривани скелети на хора или само техни части, както и неразрешени такива, т.е. лицата така и не са бивани открити, каза  д-р Велина Владимирова. 

 

Когато има отвличане, там човекът е изчезнал, но престъплението е съвсем различно и обикновено  се стига до процеси на преговори. Това са други ситуации, при които по някакъв начин похитителите се свързват с роднини или близки и заявяват искания, защото обикновено хората ги отвличат с цел да се спечели нещо, подчерта тя.


При повечето случаи, по които работим, най-често се стига до полиграфско изследване на евентуални лица, които са съпричастни по някакъв начин към изчезването на съответния човек. 


В някои от случаите се прави психологичен профил, в който се ползват данни за жертвата, понякога се прави психологичен портрет, за да се прецени как да се работи върху него и т.н., обясни д-р Велина Владимирова.


Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7140 |30.01.2023 Георги Георгиев за Фрог: 2020-2021г. мафията беше отстъпила за малко. Сега се завръща по-брутална отпреди . 1| 4557 |18.01.2023 Психологът Елена Димитрова за Фрог: През януари хората често изпадат в депресия, но има как да се измъкнат от нея . 2| 4782 |11.01.2023 Потърпевша майка пред Фрог: В детските болници в София няма места още от 31-ви, няма и лекарства в аптеките . 1| 6236 |25.12.2022 Само във Фрог: Кои са посланиците на доброто и трябва ли да даряваме добро само по Коледа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads