Реклама / Ads
48| 5381 |27.08.2013 НОВИНИ

Кристиан Вигенин: Осъждаме използването на химическо оръжие в Сирия

.
Източник: Булфото
Официално изявление на министъра на външните работи Кристиян Вигенин по повод последните събития в Сирия:
 

България нееднократно е заявявала своята позиция по събитията в Сирия още от самото им начало: категорично осъждане на насилието като средство за търсене на изход от кризата, изключителна тревога от драстичните нарушения на човешките права, от огромния поток бежанци и бедстващи хора и непрекъснато влошаващата се хуманитарна ситуация. Неизменно страната ни е призовавала за разрешаване на конфликта чрез широк национален диалог, включващ всички политически и обществени формации.

 

Упоритото нежелание на режима да търси политически изход от кризата води до постоянна ескалация на насилието. Последните събития, свързани с информациите за използване на химическо оръжие срещу мирното население на 21 август, хвърлят страната в нова, изключително опасна спирала на терора с непредвидими последствия за стабилността и сигурността на целия близкоизточен регион в дългосрочен план.

 

Като член на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, България е категорично против употребата на този вид оръжие от когото и да било, където и да било. Решително осъждаме този нечовешки акт, довел до гибелта на стотици невинни хора. Той представлява недопустимо потъпкване на морала, хуманизма и нормите на международното право и извършителите му трябва да понесат най-сурово наказание.

 

Продължаваме да подкрепяме и активно се включваме в усилията на международната общност за намиране на политически изход от кризата. 

Призоваваме сирийските власти да осигурят незабавен, цялостен и сигурен достъп на екипа от международни следователи и експерти от ООН и ОЗХО до района на инцидента, за да бъде установена истината. България се присъедини към демарша в ООН за незабавно провеждане на разследване.

 

Присъединихме се и към общото изказване на Австралийската група, което осъжда употребата на химическо оръжие в Сирия и призовава ръководството на страната да предприеме стъпки за присъединяване на Сирия към Конвенцията за забрана на химическото оръжие.

 

Ще следим внимателно събитията и сме готови да допринасяме според възможностите си за намиране на изход от кризата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5271 |20.08.2013 Кр. Вигенин: Не подкрепяме замразяването на финансовата помощ за Египет . 45| 6157 |07.08.2013 Вигенин: Вече е ясно за президентското вето на бюджета . 21| 5554 |29.07.2013 бТВ към Вигенин: Извинете се! . 17| 5028 |29.07.2013 Вигенин: Общата ни история с Македония е чувствителен въпрос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads