Реклама / Ads
7| 2948 |12.05.2021 НОВИНИ

Кризата между Израел и Палестина през погледа на чуждите медии

.
Напрежението в ивицата Газа ескалира с всяка минута
Избликът на насилие обедини палестинците от окупираните територии, както и палестинците – граждани на Израел . Вълната на неспокойствие и бунтове е заляла градовете, населени с араби, както и части от окупирания западен бряг предава The New York Times.
 

Министерството на здравеопазването в Газа съобщава, че броят на жертвите от израелските въздушни удари по Газа е нараснал до 43, включително 13 деца и три жени по информация на Aspen Daily News. Близо 300 палестинци на територията са ранени по време стачките. Ръководителят на аварийната служба на Израел казва, че един човек е убит и един тежко ранен от противотанкова ракета, изстреляна от ивицата Газа. Стачките започнаха в понеделник, когато палестинците изстреляха ракета срещу Израел.

 

Най-тежките боеве след войната в Газа през 2014 г. бяха запалени от сблъсъци в Йерусалим през последните седмици между палестински протестиращи и израелската полиция, фокусирани върху комплекса джамия Ал-Акса, място, свещено за евреи и мюсюлмани. Международният наказателен съд е обезпокоен от ескалацията на насилието между Израел и палестинците и възможността там да бъдат извършени военни престъпления, заяви в сряда неговият прокурор Фату Бенсуда става ясно от Middle East Eye. „Отбелязвам с голяма загриженост ескалацията на насилието на Западния бряг, включително Източен Йерусалим, както и в и около Газа, и възможното извършване на престъпления съгласно Римския статут“, написа Бенсуда в Twitter.

 

 Според ALJAZEERA главата на Арабската Лига Ахмед Абул Гейт атаките в Газа са демонстрация на сила за сметка на детска кръв. Гейт осъжда смъртоносните въздушни нападения като безразборни и безотговорни и твърди, че Израел е провокирал и по-ранното нарастване на напрежението със своите действия в Йерусалим. Части от мюсюлманската общност в Сидни, Канада излязоха на улиците в знак на протест срещу Израел по време на продължаващото насилие в ивицата Газа информира 9NEWS, Кадри от видеоклипове, заснети от протестиращи и публикувани в социалните медии, показват голeми групи хора в Лакемба по време на празненствата на Рамадан По време на патрули, полицията твърди, че е видяла жена да минава по улицата в движение, държейки израелско знаме, което е било запалено. Жената е била изпратена в съда.

 

При затворени врати ще заседава за втори път Съветът за сигурност на ООН по последни данни от The Jerusalem Post във връзка с бързо развиващия се конфликт. В понеделник 15-членната комисия заседава след насилието в Йерусалим, но не успя да постигне съгласие. Длъжностни лица от отделни държави-членки, включително Китай -председател на Съвет за сигурност на ООН този месец, излязоха с изявления, призовавайки както израелците, така и палестинците да направят всичко възможно за намаляване на напрежението.

 

Пет постоянни членове на Съвет за сигурност на ООН имат право на вето; САЩ, Китай, Русия, Франция и Обединеното кралство. Според анонимен източник Вашингтон активно води дипломатически разговори зад сцената с всички, участващи страни с цел прекратяване на огъня и съществуват опасения, че изявлението на съвета може да бъде контрапродуктивно към този момент.

 

Превод Мира Ереева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 3487 |10.05.2021 Волгин: Основната битка ще бъде между „Има такъв народ“ и БСП . 18| 3231 |09.05.2021 КНСБ: Ножицата между бедни и богати у нас е най-голямата в ЕС . 11| 3223 |06.05.2021 Радев: Всички национални крушения започват с разкол помежду ни. Всички наши победи са рожба на единението . 39| 6081 |04.05.2021 Трифонов: Ще ви кажа каква е разликата между истината и лъжата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads