Реклама / Ads
0| 2999 |14.09.2022 НОВИНИ

Крум Зарков: Предполагам, че Иван Гешев е разбрал, че шумните му медийни изяви не му носят нищо добро

.
Крум Зарков
Предполагам, че Иван Гешев е разбрал, че шумните му медийни изяви не му носят нищо добро. Важно в случая е, че в последната година и половина имаме напредък с това, че вече не е наличен този страх към главния прокурор, с който бяхме свикнали.
 

Това каза пред Медиапул правосъдният министър Крум Зарков. Той допълва още:

Много зависи от това как ще бъдат определени неговите правомощия. Поради това ние подехме иниацитива да попитаме Конституционния съд какво може и какво не може да прави главният прокурор. Казано с други думи: Може ли главният прокурор да възлага проверки на когото, когато и за каквото реши?

 

Според мен и според екипа в Министерството на правосъдието, главният прокурор никога не е имал това правомощие. Ако Конституционният съд даде тълкуване и ограничи и тези правомощия, това ще е стъпка напред. Втората стъпка напред ще бъде законопроектът (за съдията, който ще разследва главния прокурор), който моята предшественичка изработи (Надежда Йорданова), а сега очакваме и становището на Венецианската комисия за него. В този проект има нещо много важно, за което аз говоря от много време, което е по-важно от самия механизъм за разследване на главния прокурор. Дава се право за обжалване на прокурорските актове за отказ от образуване на досъдебно производство. Същото се предвижда и за антикорупционната комисия.

 

Прокуратурата има огромно влияние по линия на монопола върху решението дали някой ще бъде разследван или не. Всички тези стъпки ще допринесат за поставяне на прокуратурата в рамките само на съдебната власт, а не на политическата.

 

От шумен главен прокурор не виждам някаква полза. Честно казано, не ме интересува дали ще е тих или шумен, важното е прокуратурата да бъде ефективна. Забележете докладите на прокуратурата. Осъдителните присъди, когато е внесен обвинителен акт в съда, варират между 97 и 98%. Това е невероятен резултат. Но в същото време имаме засилено чувство за несправедливост в обществото.

 

Въпросът не е в тези дела, които влизат в съда, а във всички онези, които никога не стигат до него. И тук шумната акция, при която някой е арестуван, не може да замести факта, че има едни хора, които по една или друга причина не стигат до съд. Това е въпросът. Аз знам, че за няколко седмици в Министерството на правосъдието не можем да отговорим на всички въпроси, но ако поне успеем да поставим тези въпроси, това ще е голяма крачка напред.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2675 |13.09.2022 Иван Таков: Неизпълнението на бюджета на СО от 460 милиона лева е много притеснително . 0| 2625 |13.09.2022 Иван Костов разказва за Политиката отвътре в нова книга . 0| 2875 |12.09.2022 Иван Кръстев: Следващите 6 до 9 месеца ще бъдат най-тежките в историята на ЕС . 0| 2723 |12.09.2022 Лили Иванова дарява книги на опожарената библиотека в Кубрат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads