Реклама / Ads

 

3| 2399 |27.08.2021 НОВИНИ

Крум Зарков: Предсрочните избори не са неизбежни, ако политическите сили поемат своята отговорност - не само да пишат програми, но и да ги изпълнят

.
Крум Зарков
”Авторите на Конституцията още през 1991 г. Са разбрали, че когато се стигне до третия мандат, обективно има сериозни трудности и трябва да се даде възможност на партията, която го получи да потърси съгласие от групи с по-голяма численост и да излъчат кандидат-премиер заедно. Днес председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова и делегация ще вземат мандата и ще започнат преговори при които, надявам се, партиите на промяната ще успеем заедно да излъчим кандидат-премиер, а в последствие - и кабинет.”

Това коментира пред БНР зам.-председателят на парламентарната група на" БСП за България" за България Крум Зарков по БНР.

 

По думите му от левицата ще подходят максимално публично и ще поканят и трите "партии на промяната" на разговори. 

 

"Преговорите за съставяне на правителство са много сложни по няколко причини - първо, те се случват между голям брой партии. Второ, те се провеждат на няколко етапа - първо по политики, после с имена", смята Зарков. Социалистът припомни, че по време на преговорите при опита на първия мандат са били постигнати успехи - например по отношение на правосъдната реформа е била постигната много висока степен на съгласие какво трябва да се направи между преговарящите страни. В последствие ,обаче, диалогът между останалите партии е бил нарушен, което е довело и до невъзможността за състсвяне на кабинет, смята депутатът. 

 

"Трябва едновременно да стъпим на постигнатото досега, но и да не допускаме същите грешки. Ще поканим другите партии на база разговорите досега и без да заявяваме предварително имена, за да може всичко да се случи в единодействие и съгласие. Това е единственият път, който да предотврати поредните предсрочни избори", коментира Зарков. 

 

"Въпросът, който ни е зададен е - отиваме ли отново на избори или ще успеем да съставим редовен политипески подкрепен кабинет, който да посрещне не само връхлитащите ни кризи, но и необходимата нужда от дълбока промяна, в начина, по който страната ни функционира - промяна, която много български граждани поискаха първо на площадите, а после в урните. Елементарният поглед към Народното събрание показва, че 148 от депутатите там, от 4-те политически партии, за които говорим, са били избрани  под знамето на дълбока и качествена промяна", подчерта Зарков. 

 

"Повечето български граждани разбират, че няма нужда от нови избори; че има мнозинство, което може да бъде съставено в този парламент. Предсрочните парламентарни избори съвсем не са неизбежни, ако политическите сили поемат своята отговорност  - не само да пишат програми и да ги представят, но и да ги изпълнят. Ние сме готови да дадем възможност на всички останали партии на промяната да направим заедно именно това. Това е големият въпрос", заключи той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 25| 5486 |26.08.2021 Слави Василев: Ще има нови избори, освен ако Трифонов утре в национален ефир не обоснове някакъв голям завой . 28| 2626 |26.08.2021 Филип Станев: Няма как да съставим кабинет с БСП. Вървим към избори . 59| 7379 |26.08.2021 ”Има такъв народ” губят доверие. При нови избори стават трета политическа сила . 22| 19249 |26.08.2021 Георги Господинов: Нито революциите, нито изборите решават нещо. Следващият ден е важен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ