Реклама / Ads
21| 4947 |12.09.2014 НОВИНИ

Куюмджиев: Европа трябва да разбере, че не може винаги България да е губеща

.
Водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за Търговищки избирателен район Явор Куюмджиев се завърна от Лондон, където взе участие във форума "Енергийна сигурност на ЕС и България". Домакин беше организацията на БСП в столицата на Великобритания и представители на Лейбъристката партия. Събитието се проведе в Британския парламент. На нея присъстваха повече от 70 участници от ЕК във Великобритания, Кралския институт по международни отношения, посолството на Руската Федерация в Обединеното кралство, Демократическата партия на Италия, Партията на европейските социалисти и др.
 

Явор Куюмджиев  беше поканен като представител на БСП и водещ енергиен експерт в България. Основните теми, по които дискутираха участниците на форума, бяха общоевропейската енергийна политика и проектът „Южен поток”. След  дебатите, в които се включиха аргументи „за” и „против” „Южен поток”, се наложи мнението, че проектът е важен и необходим за енергийната сигурност на европейските страни, през които ще минава газопроводът. Явор Куюмджиев беше аплодиран след своето изказване, в което изложи политическата си и експертна гледна точка за ползите от проекта. Според него, „Южен поток” е изключително важен за България, защото осигурява различно трасе за газ и заобикаля размирните територии, които могат да доведат до спирането на доставките. Освен това проектът ще носи 1 млрд.долара приходи за страната ни от транзитни такси, в продължение на много години. „Категорично отстояваме нашата ориентация към ЕС и НАТО и ще бъдем техни лоялни партньори и занапред, но не можем повече да плащаме тази лоялност с цената на обедняване на българските граждани”, категорично заяви Явор Куюмджиев пред участниците във форума.Той припомни как през 2009 г. България загуби 250 млн. евро само за 2 седмици, заради спирането на газа от Русия за Украйна. „Тези загуби никой не ни ги възстанови”, каза Куюмджиев.

 

„Не може повече България винаги да е губещата страна”, каза Явор Куюмджиев.  „Достатъчно щети претърпяхме заради югоембаргото, затварянето на блокове на АЕЦ „Козлодуй”, загубихме пазари и  милиарди долари заради войната с Ирак. Сега отново трябва да губим милиарди заради чужди интереси”, каза още той.

 

По думите му европейската солидарност трябва да е двупосочна. „След като ние сме лоялни партньори, редно е и европейските институции да разберат, че не можем да плащаме скъп ток и да купуваме газ на висока цена”, завърши изказването си Явор Куюмджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5473 |12.09.2014 Кр. Янков: Увеличение на цената на тока не трябва да се допуска . 8| 4975 |12.09.2014 Фермерите остават без пари от Европа . 3| 4219 |11.09.2014 НПО: Ролята и отговорностите на главния прокурор трябва да са ясни . 19| 4680 |11.09.2014 Шефът бюджетната комисия в Европа хвали пред Цветанов Кр. Георгиева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads