Реклама / Ads
30| 2617 |24.07.2024 НОВИНИ

Кулеба: Украйна е готова за „добронамерени“ мирни преговори с Русия, ако и Москва е съгласна за това

.
Украинският външен министър Дмитро Кулеба Източник: БГНЕС
"Украйна е готова за „добронамерени“ мирни преговори с Русия, ако и Москва е готова за това, въпреки че няма такава индикация от страна на Кремъл."
 

Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс. Той направи изявлението по време на срещата си с китайския си колега Ван И в южнокитайския град Гуанчжоу.

 

На свой ред Ван е бил категоричен, че решаването на „украинския конфликт“ трябва да стане на масата за преговори, а Китай е готов да посредничи за това, съобщи на пресконференция говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.





„Министър Ван И каза, че според Китай, решаването на всички конфликти трябва да става на масата за преговори, защото преодоляването на всички различия и спорове трябва винаги да бъде постигано чрез политически канали“, посочи Мао.

 

Според нея китайският министър освен това е отбелязал, че „украинската криза“ (както Китай нарича войната на Русия в Украйна), е навлязла в третата си година, но намирането на решение на конфликта все още предстои, докато растат рисковете от разширяването му.

 

Говорителката уточни, че Ван И е подчертал солидният ангажимент на Пекин да предложи политическо решение на кризата.





В изявлението на китайското МВнР се казва също, че министърът е посочил, че и Украйна, и Русия напоследък показват в различна степен сигнали готовност за преговори.

 

„Въпреки че условията и времето все още не са назрели, ние подкрепяме всички усилия за предлагане на мир и сме готови да играем конструктивна роля за спиране на огъня и подновяване на мирните преговори“, изтъкна Ван И. По думите му страната му обръща внимание на хуманитарната ситуация в Украйна и ще продължи да оказва хуманитарна помощ на разкъсваната от война държава.





Според изявлението на китайското външно министерство от своя страна Кулеба е подчертал, че Киев цени високо позитивната и конструктивна роля на Китай за насърчаване на мира и поддържане на международния ред. Украйна обръща голямо внимание на китайското мнение и внимателно разглежда всички инициативи на Пекин, пише още в изявлението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2269 |24.07.2024 Пострадалите от пожари ще могат да бъдат настанявани и в хотели . 9| 2312 |24.07.2024 Шолц: Русия трябва да спре войната, за да избегне разполагането на ракети от САЩ . 1| 2265 |24.07.2024 Любомир Кючуков: Несериозно е да се говори, че „няма опашка“ за посланици . 4| 3480 |24.07.2024 Д-р Боряна Холевич разкри пред ФрогНюз как ежедневно ощетяват пациенти с ТЕЛК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads