Реклама / Ads
2| 3422 |17.03.2023 НОВИНИ

Кулеба: Украйна няма да забрави кой я подкрепи

.
Недвусмислена заплаха отправи към държавите, които не са подкрепили Украйна във войната с Русия, външният министър на страната Дмитро Кулеба. Пред BBC той заяви, че тези страни “ще бъдат държани отговорни”, веднага след края на конфликта.
 

Украйна може да бъде зависима от западната помощ и военна подкрепа в средносрочен до дългосрочен план и затова нейното дипломатическо неодобрение може да не тревожи някои страни. Но в мирно време огромният износ на зърно от Украйна й дава значителен икономически лост, особено в части от развиващия се свят.

 

“Ако някой в ​​света смята, че начинът, по който тази или онази страна се е държала – или е третирала Украйна в най-мрачния момент от нейната история – няма да бъде взета предвид при изграждането на бъдещи отношения, тези хора просто не знаят как работи дипломацията“, той Кулеба. 

 

Кулеба отправи и критики към Запада заради забавени оръжейни доставки. Той заяви, че това “коства животи на Украйна”. 

 

“Ако една доставка се забави дори с един ден, това означава, че някой ще умре на фронта”, обясни външният министър пред обществената медия на Острова. 

 

Въпреки че Украйна получи военна и икономическа подкрепа от западните сили след нахлуването на Русия, много страни в Африка, Азия и Южна Америка останаха настрани. Някои са исторически близки на Москва. Други - загрижени за икономическата цена на войната. Трети пък смятат, че Западът удължава ненужно конфликта. 

 

Според Кулеба няма признаци, че Русия желае да седне на масата за преговори и да прекрати боевете. Външният министър на Украйна смята обаче, че всеки военен конфликт завършва по този начин, а целта на дипломацията на Киев е да се увери, че страната ще седне на тази маса след неопровержим успех на бойното поле. Това включва изграждането на възможно най-силната коалиция за подкрепа, съюз, който според Кулеба не включва папата. 


Кулеба каза, че не той, а Бог трябва да съди Светия отец, но каза: 


"Ние дълбоко съжаляваме, че папата не намери възможност да посети Украйна от началото на войната“.


Китай също досега се противопоставя на лобирането на Украйна за среща между китайския президент Си Дзинпин и президента на Украйна Володимир Зеленски, въпреки че Пекин потвърди в петък, че китайският лидер ще посети Москва следващата седмица.


Що се отнася до Съединените щати, някои анализатори спекулират, че подкрепата за Украйна може да намалее след президентските избори догодина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4319 |17.03.2023 Лена Бориславова: Няма да дойде спасител отвън, всички ние трябва да направим нужното . 2| 3345 |17.03.2023 Полша става първата членка на НАТО, която ще изпрати на Украйна изтребители . 0| 3105 |16.03.2023 Испания доставя на Украйна още четири танка ”Леопард“ заедно с бронирани пехотни машини TOA M-113 . 1| 2871 |16.03.2023 Украйна отчете десетки руски атаки за изминалото денонощие в Донецка област

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads