Реклама / Ads
9| 3160 |03.08.2021 НОВИНИ

Кунчев: Рано е да се каже каква точно да е бустерната доза ваксина срещу COVID-19

.
Ангел Кунчев
Рано е да се каже и има доста въпроси за изясняване каква точно да е евентуалната трета, бустерна доза ваксина срещу COVID-19, каза за БТА главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.
 

"След известен период от време, когато започне да спада имунитетът, една такава бустерна доза рязко повишава имунитета и неговата продължителност. От тази гледна точка изненада няма, но докато не се промени кратката характеристика на продукта, никой лекар няма да си позволи да прави нещо, което не е написано в нея. Това сигурно ще се промени. Сега се извършват доста проучвания и това, че една-две държави са решили да го правят е добре, но е малко рано. Обикновено при някои от ваксините тази бустерна доза не е еднаква с основната ваксинация. По принцип в бустерната доза антигенът е в по-малко количество, защото е достатъчно, за да предизвика отговор и няма нужда да е пълна доза, както е обикновено, но дали и тук ще е така или не, ще решат производителите", допълни Кунчев.


В нашите договори с производителите на ваксините е вписано, че за 2022 г. и за 2023 г. искаме ваксините, които ще получим, да бъдат вече преработени и съобразени с новите варианти. Ще е много важно една такава бустерна доза да е с включени нови варианти, както е в случая с "Делта", но след него може да има и други, обясни Кунчев.
В отговор на въпрос след като първата и втората доза ваксина може да са от различни производители, каква би трябвало да е третата доза, Кунчев посочи, че и по този въпрос се извършват доста проучвания. Очевидно е, че смесване може да има и че резултатите не са лоши, но лекарят не може да се отклони от описанието в кратката характеристика на продукта.


До 15 септември има повече от месец и може да се окаже, че пикът е преминал, каза Ангел Кунчев, коментирайки дали ще настоява учебната година да започне дистанционно. "Делта" вариантът на вируса засяга ниските възрастови групи, но е малко вероятно учебната година да започне дистанционно, допълни той. По думите му решението за началото на учебната година и протичането й трябва да бъде взето от експертите в МОН. Кунчев напомни, че засега няма отмяна на разпоредбата за носенето на защитни маски в класните стаи. За учениците от първи, седми и дванайсти клас е най-важно да продължат да ходят на училище, но се съобразяваме максимално с предложенията на МОН, тъй като там най-добре ще преценят кое е подходящо за децата.
Няма доказателства, че двудозовата или еднодозовата ваксина действа по-добре или по-бързо, каза Кунчев в отговор на въпрос дали преболедувалите трябва да се ваксинират с еднодозова ваксина. По думите му преболедувалите е добре да се ваксинират с иРНК ваксина. Такава ваксина за тях ще изиграе точно ролята на бустерно освежаване на имунитета, защото се оказва, че след преболедуване в лека форма, които са преобладаващите случаи, имунитетът не е много напрегнат и доста бързо започва спад на антителата.


Няма организъм, който да не може да бъде заразен с вирус, но е изключително важно каква доза от вируса е погълнал. Колкото е по-висока дозата, толкова по-бързо става заразяването и толкова по-бурна е реакцията. Отделните качества на всеки организъм и имунитет са ключови. Освен антителата в кръвта и клетъчният имунитет, който пази дълго информация за съответния антиген, има и локален имунитет на лигавицата от секреторни антитела, които имат важно значение. Това обаче зависи от състоянието на всеки организъм, а хората в добро здраве ще бъдат много по-защитени. Това е и едно от възможните обяснения защо при "Делта" варианта, засягащ младите хора, смъртостта е сравнително по-ниска. Това обаче все още не е потвърдено, очаква се доклад с данни от ЕС.


Не е вярно, че пушачите по-трудно се заразяват с коронавируса, както се оказа и невярно, че сме по-предпазени, защото сме имунизирани срещу туберкулоза. Видяхме, че няма такава зависимост. Общо взето фонът, на който се развива заболяването в белия дроб на тежък пушач, не е добър и това оказва влияние, каза още Ангел Кунчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8793 |03.08.2021 Янаки Стоилов: Да не се окаже, че старите и големи икономически интереси намират ново политическо представителство . 10| 3288 |02.08.2021 Кунчев: Вече сме в началото на четвъртата вълна на COVID-19 . 5| 4283 |30.07.2021 Проф. Галунов: Много по-рано трябваше да е ясно името на премиера . 10| 16659 |29.07.2021 Борисов се изплашил истински: Да разкажем по христоивановски и бойкорашковски как се прави демокрация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads