Реклама / Ads
9| 4862 |14.09.2010 НОВИНИ

Кушлев погва и политици

.
Стоян Кушлев
Депутати, премиер, министри, магистрати и всякакви висши длъжностни лица ще бъдат проверявани за незаконно имане, ако декларациите им от публичния регистър се разминават с реалността.
 

При “значително” несъответствие между законните и недоказуеми доходи комисията “Кушлев” ще иска запор, а после и конфискация на разликата, пише вестник Труд. Това предлага правосъдното министерство в новия закон срещу “необяснимото” богатство. Запори за 500 млн. лв. ще минат по нов закон. Депутати, премиер, министри, магистрати и други висши длъжностни лица също ще бъдат прицел на новия закон за незаконното богатство. Комисията “Кушлев” ще започва проверка, ако Сметната палата е установила несъответствие между декларациите от публичния регистър и реалното им имотно състояние. Това предлага правосъдното министерство в последния вариант на новия закон. Той ще замени закона “Петканов”, който задължително обвързваше имотните запори и конфискация с наказателно производство и влязла в сила присъда.

Основната разлика е, че по новия закон присъди няма да се чакат, той акцентира върху “необяснимата” разлика между законно и притежавано имущество - т.нар. гражданска конфискация
. Проектът, обявен още миналия октомври, е претърпял развитие след забележките на авторитетната Венецианска комисия към СЕ, наричана комисия за “демокрация чрез право”. Последните идеи бяха представени от правосъдната министърка Маргарита Попова и секретаря на комисията Томас Маркерт. Същностен завой в проекта е изискването за “елемент на криминална дейност”, за да започне процедурата за конфискация. За това особено настояваха правозащитници. Първоначално се изискваше само “необяснима” разлика между законни доходи и реално имане за 25 г. назад. Сега принципът се трансформира - прокуратурата трябва да е дала знак, че иде реч за “криминална дейност”, за да е по-защитено правото на собственост.

Разликата между законно и недоказано имане ще се отнема само ако е на “значителна” стойност, а не 5000 или 10 000 лв., е друга промяна. Щом законът стане факт, наложените досега запори от комисията “Кушлев” (за близо 500 млн. лв.) ще минат по новата процедура. Те ще се конфискуват по-бързо от съда.

Прокурор трябва да повдигне обвинение

Новото изискване за “елемент на криминална дейност” обвързва гражданската конфискация с действията на прокуратурата. Конкретните текстове обаче още не са изработени. Но във всички случаи за проверките на комисията “Кушлев”ще бъде сезирано държавното обвинение. “Няма да оставя прокуратурата безучастна”, зарече се правосъдната министърка Маргарита Попова. Как би изглеждало това на практика? Един от обсъжданите варианти е при започване на проверката веднага да се сигнализира прокуратурата. Ако тя установи данни за престъпление и повдигне обвинения, ръцете на комисията “Кушлев” се развързват да иска и запори, и конфискация от съда, без да се чакат присъди. Дори и ако обвиненията бъдат свалени, гражданската конфискация пак може да се осъществи. Стига да има “значителна” разлика между законно и недоказуемо имущество. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4633 |07.09.2010 В. Танов: Политиците създадоха олигарсите и сивия сектор . 31| 7944 |02.09.2010 Б. Борисов: Никой не обръща внимание на провалили се политици . 4| 5009 |29.07.2010 Прокуратурата погва нов министър на Станишев . 8| 7954 |21.07.2010 Борисов погва чиновниците, закрива структури

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads