Реклама / Ads

11| 4041 |02.07.2019

КЗД оправда Иван Гешев за думите му ”и циганите така правят”

.
Иван Гешев
Жалбата за дискриминация срещу зам.-главния прокурор Иван Гешев за думите му в телевизионно интервю „... и циганите така правят“ е оставена „без уважение“. Комисията за защита от дикриминация (КЗД) не е открила нарушаване на законодателството за внушения за различие и подбуда към омраза нито за „етническа принадлежност“, нито за „гражданство“ и „тормоз“. Това се посочва в решението на комисията.

Сигналът срещу зам. главния прокурор Иван Гешев беше подаден през април от ромския активист Христо Николов. Той заяви, че ще обжалва решението на КЗД да остави без уважение неговата жалба. 

 

„Освен от Иван Гешев вече се чувствам дискриминиран и от Комисията за защита от дискриминация“, коментира Николов. „Сега пред кого да подам жалба от самата комисия?“, попита той пред сайта Клуб Z.


По думите му решението повече прилича на „кривосъдие“ отколкото на правосъдие. 

 

В мотивите си до КЗД Николов беше посочил, че в качеството му на български гражданин от ромски произход е лично засегнат от твърденията на ръководителя на спецпрокуратурата. Повод за жалбата е интвервю на Иван Гешев, дадено за БНТ със заглавие „Между арестите и скандалите“, излъчено на 17 април тази година.

 

Докладчик по казуса е Златина Дукова, която е и член на КЗД. Там се посочва, че в интервюто Гешев изразява мнение по процесуалното поведение на подсъдимо лице и „такива способи на процесуална защита се упражняват от всички подсъдими“.

 

„Споменаването на думата „циганите“ в общия контекст на разговора не може да бъде квалифицирано като нарушение на Закона за защита от дискриминация, чрез което ответникът изразява позиция или отделя ромите от останалата част от българската нация.


На първо място в изказването се илюстрира поведението на подсъдимите лица и тяхното процесуално поведение в досъдебна и съдебна фаза на производствата. В тази категория влизат всички лица, които въз основа на внесен в съда обвинителен акт, са придобили качеството на подсъдим в наказателно дело.

 

Тук следва да се посочи, че подсъдимите могат да бъдат от различен етнос и/или националност, тъй като Наказателния кодекс и Наказателнопроцесуалния кодекс, респ. българските наказателни съдилища не се влияят от гражданството или етноса на подсъдимия, а изясняване на обективната истина по конкретното наказателно дело, въпросите за вината и деяните, поведение на дееца и др. имащи значение за конкретното дело обстоятелства.


Следователно тълкуването на думите на ответната страна като израз и извеждане от контекста на тези думи съждение за отделяне на ромите от останалата  част от българската нация е лишено от смислова логика и обективно не би могло да бъде възприето от зрителя или слушателя по начина, по който жалбоподателят твърди, че го възприема“, се казва в решението на КЗД.


Според Христо Николов решението на комисията е политическо и е повлияно от позицията, която заема Иван Гешев.

„Вече може да ни наричате, освен цигани, и кюмюри, и печки. Явно това не е обидно. Защо България е в Европейския съюз и е подписала толкова много спогодби за спазване на човешките права?“, попита Христо Николов.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Румен Радев ще се изкаже при откриване на Световния икономически форум в Далян 1| 3271 |02.07.2019 . Иванчева и Петрова: Стига!
 Искаме оставките на Фандъкова и Русев 9| 8405 |30.06.2019 . След 13 г. оправдаха Вальо Топлото за източване на 4,5 млн. лв. 2| 3738 |28.06.2019 . Демократична България иска закриване на КПКОНПИ 7| 3847 |26.06.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ