Реклама / Ads
15| 5359 |26.07.2021 НОВИНИ

Заместничката на Гешев продължава със защитата му в ефир: Действат срещу личността му! Не е недосегаем

.
Даниела Машева Източник: стопкадър, bTV
Продължава нашествието на защитници на главния прокурор Иван Гешев из родните национални телевизии. След като в събота по БНТ бе изпратена шефката на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова, днес в ефира на bTV цъфна зам.- главният прокурор Даниела Машева. Със зъби и нокти, неистово, тя се опитваше да брани шефа си.
 

Разбира се, по думите й нито сегашният /Иван Гешев/, нито предишният главен прокурор /Сотир Цацаров/ не били оказвали неправомерно влияние върху прокурорската колегия и пленума на Висшия съдебен съвет, още повече че самата тя била член на Съвета и не е била свидетел на такова.

 

„Главният прокурор председателства прокурорската колегия. Той е член по право на ВСС. Не бих казала, че той има прекомерно влияние върху решенията на членовете на прокурорската колегия, както и във ВСС“, заобяснява Машева по повод заключенията в Доклада на ЕК за ролята на главния прокурор във ВСС.

 

По повод поисканото от правосъдния министър отстраняване на Иван Гешев, тя смята, че намесата на политиците в работата на Висшия съдебен съвет била неприемлива. По нейните думи „колегите са подходили съвсем внимателно към сигнала“ в рамките на 7-часова дискусия. 

 

„Струва ми се, че към настоящия момент има политическа воля за намаляване правомощията на главния прокурор и евентуално предсрочно прекратяване на мандата му. Това би могло да стане единствено евентуално с промяна на Конституцията“, посочи Даниела Машева.

 

Според нея обаче действията били повече срещу личността на Иван Гешев. „Разбира се, те са и срещу длъжността главен прокурор и правомощията му, срещу работата на прокуратурата и срещу Висшия съдебен съвет“, продължи заместничката на Гешев.

 

„Не, Иван Гешев не е недосегаем“, отсече категорична Машева.

 

Тя застъпва становището, че сега съществуващите законови разпоредби били абсолютно ясни. „Споделям позицията, която прие мнозинството във ВСС, за да стигне до решението да не приема за разглеждане предложението на министъра на правосъдието поради неговата недопустимост. Според мен тази процедура изцяло следва да бъде обвързана с процедура за едно дисциплинарно производство по отношение на главния прокурор, ако се приеме, че има основателност. Право да внасят предложение на избор на главен прокурор имат трима членове на ВСС и министъра на правосъдието. За отстраняването му могат да внесат искане трима души от прокурорската колегия и петима от пленума от ВСС“, очаквано обясни тя.

 

„Мисля, че  дипломата на Иван Гешев е легитимна. Многократно е проверявана тази диплома. Смятате ли, че това висше учебно заведение (Академията на МВР) не е акредитирано да издава такива дипломи. Много адвокати и нотариуси имат дипломи оттам, какво ще се случи с тях и с техните актове?“, отговори тя по повод появилите се информации, че дипломата на обвинител №1 е фалшива. Според нея темата за дипломата на главния прокурор се повдигала в обществото заради неуспешната процедура по неговото отстраняване във ВСС.

 

Стана ясно още, че Машева не възприема предложението на „Има такъв народ“ за пряк избор на главен прокурор.

 

За акцията в президентската администрация тя влезе в обяснителен режим как не били допуснати грешки от страна на прокуратурата. „Това, което се говори, че там е имало нахлуване и е употребена агресия и репресия, всъщност изобщо не отговаря на истината“ – всичко се било случило съобразно закона.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2913 |26.07.2021 Стоян Мирчев: БСП ще направи възможното да участва в продължаващите разговори с ИТН . 9| 14126 |25.07.2021 Маршал Харис: Гешев трябва да бъде отстранен, а България да реформира законите си, за да не се появи поредното чудовище . 0| 3056 |25.07.2021 Предимно слънчево време днес. Повишението на температурите продължава . 1| 3312 |25.07.2021 Иван Иванов, БСП: Срещата с ”Има такъв народ” даде добра посока за продължаващи разговори за кабинет на промяната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads