Реклама / Ads
0| 4603 |02.04.2018 НОВИНИ

Лабораторията на Софийска вода ще анализира уран във водата

.
В обхвата на анализите на Лабораторен изпитвателен комплекс (ЛИК) вече влизат и микробиологичните анализи на утайки, както и използваните белина и железен трихлорид при пречистването на води

През март опитът и познанията на специалистите от ЛИК  на „Софийска вода“ АД прибавиха към портфейла на акредитираните изследвания и микробиологичните анализи на утайки и продукти, използвани в пречистването на води като белина и железен трихлорид. ЛИК също така доказа, че е в състояние да измерва прецизно наличието на уран като химичен елемент. Обхватът на акредитацията се допълни и с анализи на органични замърсители и елементи, така че лабораторията вече ще отговаря на нуждите на клиентите да предлага услуги с още по- широк обхват и високо качество.

 

Весела Стефанова, старши мениджър "Лабораторен изпитвателен комплекс" споделя: „Водата е в основата на живота и е източник на здраве. Аз и колегите ми гарантираме, че водата в София е с превъзходно качество и е една от най-добрите води не само в България, но и в Европа. Контролът на високото качество на питейната вода в София е една от дейностите на Софийска вода, с които можем да се гордеем“.   

Всяка година лабораторията взема около 2 000 контролни проби от пунктовете за мониторинг по водопроводната мрежа при потребителите, върху които извършва около 40 000 анализа. Качеството на питейната вода се следи от ЛИК по целия ѝ път от язовирите „Искър“ и „Бели Искър“, през пречистването и доставянето до домовете на столичани годишно, чрез над 140 000 анализа на 8000 проби.

За жителите на София е създадена и специална апликация, с която да  следят качеството на водата: https://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx?a=3

 

 

Информация за Лабораторният изпитвателен комплекс (ЛИК) на „Софийска вода“ АД:

Лабораторният изпитвателен комплекс е акредитиран от Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация" съгласно БДС EN ISO/IEC 17025 от началото на 2010 г. Обхватът на акредитация покрива почти 100 % от нормативно изискваните показатели. Анализите, които не се осигуряват в лабораторията на „Софийска вода“ АД, се възлагат на външна акредитирана лаборатория.

Вземането на проби и анализите, извършвани от ЛИК, се подчиняват на признати международни стандарти.

Всяко изследване на водата започва с пробовземане. Мобилните лабораторни специалисти на ЛИК са обучени и сертифицирани за правилното извършване на тази дейност. Още при пробовземане се провеждат полеви анализи за свободен хлор, рН и температура на водата. След това пробите, съхранени при хладилни условия, се транспортират до лабораторията, където се изследват по физико-химични и микробиологични показатели.

Лабораторните анализи се извършват с модерна, предварително метрологично проверена инструментална апаратура.  Всеки анализ протича с контрол на качеството, който се извършва със сертифицирани референтни материали. Резултатите за пробите се докладват едва след като всички извършени проверки за качество на изпитването в хода на анализа гарантират точност, достоверност и надеждност.  

Доказателство за компетентността на специалистите, които провеждат анализи е акредитацията на ЛИК, поддържана вече осма година.  Лабораторията участва и в  международни изпитвания за пригодност ежегодно с над 90% успеваемост. Всичко това доказва строгия контрол и качеството на провежданите изпитвания, респективно и стриктния контрол върху качеството на водата.

 

 


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4570 |02.04.2018 Вижте къде ще спира водата в София . 0| 4966 |01.04.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 1| 6073 |30.03.2018 Мъж изгори хранопровода си с натурален сок . 4| 6702 |29.03.2018 Преводачът на „Инерком” в Прага – разследван за убийство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads