Реклама / Ads
3| 3015 |10.01.2023 НОВИНИ

Лъчезар Богданов: Все по-голяма част от бизнеса у нас е на печалба

.
Лъчезар Богданов
През 2022 г. в България бяха „счупени“ много рекорди – за най-ниска безработица, за индустриално производство и за износ, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ икономистът Лъчезар Богданов.
 

 По думите му, Европа и страната ни се е съвзела бързо след Covid кризата.

„Годината беше по-добра от очакванията, предвид на неблагоприятните външни обстоятелства, които ни засипаха от началото на 2022 г. Данните за българските домакинства не показват обедняване през ноември и декември. Напротив, данните за търговията и данните за депозитите на домакинствата, без да имаме данни за заплатите за последния месец, но при всички случаи се продължава тренда за повишаване на доходите и доста сериозно потребление“, обясни Богданов.

 

Според него, с всяка изминала година, икономиката в България се откъсва от политиката и текущото управление на страната. Все по-голяма част от бизнеса у нас е на печалба, независимо от ситуацията в държавата.

 

„Тези благоприятни тенденции не е задължително да се запазят в същия вид и тази година. Виждаме едно сериозно охлаждане, което се случва с европейската икономика. Част от индустриалното производство, включително в Германия, спира този бърз темп на растеж. Очакването за повишаване на лихвите като инструмент за охлаждане на инвестициите и потреблението целят да има едно забавяне на икономическата активност и малко по-благоразумно поведение и на бизнеса, и на домакинствата, което неминуемо ще дойде и към нашия пазар“, добави икономистът.

 

Според него до месец септември 2022 г., в частния сектор у нас заплатите са се повишили с 16-17%.

„Не навсякъде е еднакво, но в крайна сметка имаме ръст на заплатите, което е добре. Въпросът е дали това ще продължи да е устойчиво, т.е., доколко българските предприемачи ще могат да удържат на това да повишават възнагражденията и да продължат да бъдат конкурентноспособни“, каза Лъчезар Богданов.

 

По думите му централните банки, Федералният резерв в САЩ и Европейската централна банка са готови на сериозни мерки в затягане на паричната политика, за да може да се свали инфлацията.

 

„2023 г. я виждам като година с доста по-ниска инфлация, но с други проблеми, защото свалянето на инфлацията идва с охлаждане на инвестиционната активност. Въпросът е можем ли да охладим икономиката в някаква степен, да свалим инфлацията, без да изпадаме в същата финансова криза, каквато се случи 2008-2009 г.“, каза икономистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3363 |10.01.2023 Войната в Украйна: Русия контролира по-голямата част от разрушения град Соледар, твърди Обединеното кралство . 5| 3158 |10.01.2023 Британското разузнаване: Русия контролира по-голямата част от Соледар . 0| 3313 |20.12.2022 АЕЖ с призив към депутата от ГЕРБ-СДС Лъчезар Иванов и адв. Менко Менков да оттеглят жалбите си срещу автори от BIRD.bg . 8| 3361 |12.12.2022 Николай Василев: Кабинетът е измислен, покрива по-голямата част от политическия спектър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads