Реклама / Ads
1| 3368 |10.01.2023 НОВИНИ

Войната в Украйна: Русия контролира по-голямата част от разрушения град Соледар, твърди Обединеното кралство

.
Източник: личен архив
Русия ”вероятно” ще контролира по-голямата част от град Соледар в източната част на Украйна след продължилата месеци битка с украинските сили, казва Министерството на отбраната на Обединеното кралство.
 

Руските войски и наемната група Вагнер са напреднали през последните четири дни, твърди още Обединеното кралство.

 

Соледар е близо до Бахмут, където Украйна също е въвлечена в кървава битка.

Президентът Зеленски каза, че в Соледар „почти няма живот“ и „не са останали цели стени“.

 

Той каза още, че "цялата земя край Соледар е покрита с труповете на окупаторите".

„Ето как изглежда лудостта“, добави той.

 

Соледар - който имаше население от около 10 000 души преди войната - може да се разглежда главно като трамплин към превземането на Бахмут и стратегическата му стойност е съмнителна.

 

Но американски служител каза миналата седмица, че Евгений Пригожин, основателят на Wagner Group, иска контрол над големите солни и гипсови мини в района.






Обединеното кралство каза, че част от боевете са били съсредоточени върху входовете на дългите 200 километра неизползвани тунели и че както Русия, така и Украйна "вероятно са загрижени, че те могат да бъдат използвани за проникване зад техните линии".

 

Г-н Пригожин потвърди интереса си към мините, като ги нарече "черешката на тортата" в стратегическото значение на района на Бахмут.

 

Той ги описа като "мрежа от подземни градове", която може да побере "голяма група хора на дълбочина от 80-100 метра", а също така може да позволи на танкове и други военни превозни средства да се движат свободно.

 

Във вечерното си обръщение украинският лидер Володимир Зеленски изрази своята благодарност към войниците, защитаващи Соледар, като каза, че тяхната устойчивост е „спечелила допълнително време и допълнителна сила за Украйна“.

 

Според публикация във Фейсбук на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, войници в понеделник са отблъснали атаки близо до 13 населени места - включително Соледар и Бахмут.

 






Сергей Черевати, говорител на източните сили на Украйна, каза в телевизионно интервю, че Соледар е бил ударен 86 пъти от артилерия през последните 24 часа.

Той твърди, че най-добрите изтребители на Вагнер са били разположени и че Русия използва тактика в стила на Първата световна война, като същевременно понася тежки загуби.

 

„Това всъщност не е война от 21-ви век“, каза той.

 

Въпреки дългата и напрегната битка, Олег Жданов - високоуважаван военен анализатор в Украйна - смята, че нито Соледар, нито Бахмут са особено важни от оперативна гледна точка.

 

Г-н Жданов каза в интервю в понеделник за украинския вестник "Газета", че Русия "се опитва да докаже на целия свят, че нейната армия е способна да побеждава".

 

Русия претърпя няколко неуспеха в Украйна след инвазията си преди почти година - включително загубата на контрол над единствената регионална столица, която успя да превземе.

 

Междувременно Институтът за изследване на войната, базиран в САЩ, заяви, че г-н Пригожин „ще продължи да използва както потвърдените, така и изфабрикуваните успехи на групата Вагнер в Соледар и Бахмут, за да рекламира групата Вагнер като единствената руска сила в Украйна, способна да осигури осезаеми печалби“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3026 |10.01.2023 Столтенберг: Русия страда, но показва воля да продължи войната . 9| 14683 |10.01.2023 Депутатът О. Гончаренко пред ”Медуза”: Мнозина на Запад помагат на Украйна, но се страхуват от пълното поражение на Русия . 5| 3164 |10.01.2023 Британското разузнаване: Русия контролира по-голямата част от Соледар . 11| 4536 |09.01.2023 Руслан Трад: Вероятно войната в Украйна няма да приключи до 1-2 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads