Реклама / Ads
8| 3360 |12.12.2022 НОВИНИ

Николай Василев: Кабинетът е измислен, покрива по-голямата част от политическия спектър

.
Николай Василев
Приятно изненадан съм от състава на Министерския съвет. Така е измислен, че да покрива по-голямата част от политическия спектър, ако не и целия. Има лица от различни правителства през последните 20 години. Кабинетът е направен умно, няма действащи парламентаристи. Има достатъчно причини всяка от партиите да го подкрепи, ако реши. Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев пред NOVA NEWS.
 

По думите му се очаква някои партии на инат да откажат подкрепа за кабинета "Габровски". "На всички им писна от безвластие и безвремие. Познавам предложената за министър на финансите Маринела Петрова добре, тя е нелошо попадение. Надявам се да вкара в ред финансите на държавата с консервативна фискална политика. Това е една от най-важните позиции с оглед на бюджетния погром", смята тя. И допълни, че не е лошо, че нямаме нов бюджет за догодина.


"Ако беше се вкарал какъвто и да е бюджет, щеше всяка партия предизборно да наддава без желание да поеме отговорност за управление на страната. Поемане на по-тежката отговорност, а не бягане, е удължаването на бюджета от страна на служебния кабинет. Политиците приканват вдигане на разходите с различни проценти, като няма горна граница. Винаги съм бил за балансирани бюджет и излишъци. Няма никаква причина да имаме дефицит изобщо в момента. Дефицитът се вижда само от популисти. Всички мерки са раздадени по неправилен начин. 1 млрд. лева месечно за ток за подпомагане е безумно. С 25 стотинки за литър гориво - кого подкрепяме? Бедните, които не карат изобщо или карат 20 км месечно или богатите? Цялата финансова политика е оплескана", подчерта икономистът.


Според него влизането в еврозоната няма да покачи инфлацията. "Няма причина да се смята, че ще има рязък скок в цените. Когато се окаже, че инфлацията е несъстоятелна теза, противниците на еврото ще си измислят друга. Ако имаме политическа воля и се обединим, има шанс да влезем в еврозоната от 1 януари 2024 г.", смята Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3497 |10.12.2022 Йордан Терзийски, ПП: Кабинетът ”Габровски” ще е поредната параванна политика на ГЕРБ . 3| 3530 |08.12.2022 Николай Витанов: По-вероятно да препиете по Коледа, отколкото да ви хване Ковид . 45| 10593 |05.12.2022 Радев за Асен Василев: Беше грешка, че допуснах такива хора да откраднат надеждите за промяна . 1| 5410 |05.12.2022 Изненада: ГЕРБ предлагат проф. Николай Габровски за премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads