Реклама / Ads
0| 3215 |02.02.2023 НОВИНИ

Лъчезар Лозанов за ”Шекспир като улично куче”: Изумително попадение на българското кино

.
Изумително попадение на българското кино. Надниква в области, където гримирането и спестяването на нелицеприятните неща, са дългогодишна филмова традиция. Този филм е изключение.
 

Той е там, където борбата за оцеляване няма правила и за да защитиш личното си достойнство, е нужно да изобретяваш и да понасяш удари. Пестелив и точен диалог, което в практиката на българската кинематография е голям дефицит.

 

Чудесен оператор, чиято камера с няколко щрихи предава вътрешни състояния, улавя невидимото и духа. Съспенс и динамика, но насред натуралистичните детайли е изтеглена прецизна етична и естетическа линия, която го прави несходен с всичките ни филмови опуси за мафията и престъпността у нас, които на този фон изглеждат просташки.

 

Има чеховска извисеност насред бълвоча на живота, която въпреки медицинското отношение към неговата очевидна болест, вдига усещането ни за съпротива и надежда да търсим оръжията си, въпреки пораженията, въпреки неизбежната заплаха.

 

Преплетени са мотиви от шекспировите драми, те преразказват великия автор, като актуализират архетипните му въпроси по съвременен начин - едновременно с езика на жаргона, и на езика на възвишеното, който преобразява и прави безсилни пораженията на вулгарното.

 

Великолепни въплащения не само на звезди като Захари Бахаров Гергана Данданова и Меглена Караламбова, но и младите актьори, дебютиращите - сякаш всички са заразени от едно и също облъчване в паноптикума от характери.

 

Особено главния герой и неговия "брат". "Майка", "Васил" и този филм чертаят тенденция на българските актьори (с приноса и на испанската режисьорка Авелина Прат), стъпка, с която се влиза в доброто европейско кино по нов начин, който бяхме позабравили след промяната от 89-та.

 

Познавах Валери Йорданов като изумителен актьор, тук го виждам в непозната светлина - майсторска режисура и сценарий, каквито рядко се появяват в българското кино, особено на фона при последните прахосани пари за Ботев и цар Симеон.

 

Дано такива светли моменти като "Шекспирът..." се случват по-често, за да тръгнем към катарзис на нацията, какъвто ни е особено нужен напоследък в средновековието, където сме заседнали.
 
 Лъчезар Лозанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4239 |22.01.2023 Доц. Георги Лозанов: Имаме нова тройна коалиция - ГЕРБ, БСП и ДПС. Опитът за промяна завърши . 3| 3026 |10.01.2023 Лъчезар Богданов: Все по-голяма част от бизнеса у нас е на печалба . 0| 3328 |20.12.2022 АЕЖ с призив към депутата от ГЕРБ-СДС Лъчезар Иванов и адв. Менко Менков да оттеглят жалбите си срещу автори от BIRD.bg . 1| 2945 |10.11.2022 Доц. Лозанов: В момента е нарушен диалогът между политиците и избирателите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads