Реклама / Ads
24| 5539 |19.01.2023 НОВИНИ

Лавров пак настъпи мотиката и вбеси евреите с обидно изявление за Холокоста

.
Лавров
Руският външен министър Сергей Лавров ядоса за пореден път световната еврейска общност. Той предизвика нов скандал, като сравни западната коалиция около САЩ и НАТО в подкрепа на Украйна с Холокоста и геноцида на Хитлер срещу евреите. Новата недодялана изява на руския дипломат № 1 предизвика бурни реакции в сред евреите, а Европейският еврейски съюз поиска от външния министър на Москва и от президента Владимир Путин извинение.
 

Вчера Лавров заяви, че Съединените щати са организирали коалиция от европейски държави, за да водят война с Русия чрез Украйна и допълни, че по този начин САЩ се опитвали да решат „руския въпрос“. Лавров сравни това с плана на Адолф Хитлер за сформиране на коалиция за „окончателното решение на еврейския въпрос“.

Заради това недомислие руският посланик в Канада е бил извикан в тамошното външно министерство да даде обяснение. САЩ от своя страна определиха изявлението като недостойно и обидно.

 

Президентът на Европейския еврейски конгрес (EJC) Ариел Музикант призова руския външен министър Сергей Лавров да се извини и да оттегли думите си, които били опит да се изкриви историята.

 

„Ние сме шокирани и потресени от това срамно сравнение на действията на коалицията от демократични държави и нацисткото преследване с убийството на шест милиона евреи по време на Холокоста, направено от министър Лавров“, каза Ариел Музикант.

„Това е изкривяване на паметта за Холокоста и ние призоваваме министър Лавров недвусмислено да се извини и да оттегли тези коментари“, добави той.

Репликата на Лавров е поредна в антисемитските му изяви през последната година. През май той заяви в интервю, че еврейският произход на украинския президент Володимир Зеленски не означава, че в страната няма нацисти и обясни, че и Адолф Хитлер е бил с еврейска кръв.

 

Последва скандал в Израел, при който руският посланик беше извикан в израелското външно министерство за разяснения. Израелският външен министър Яир Лапид поиска извинение. Руското външно министерство в отговор нарече изявленията на Лапид „антиисторически“ и обвини Израел в подкрепа на „неонацисткия режим в Киев“.

Руският президент Владимир Путин бе принуден да се извини в разговор с тогавашния израелския премиер. От кабинета на премиера съобщиха, че са приели извинението на руския президент, но от руска страна нямаше повече коментари.

 

Преди десетина дни бе обявено, че наградата „Генезис“, известна като „еврейският Нобел“, бе връчена на еврейски организации, подпомагащи Украйна във войната за защита от Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8179 |17.01.2023 Проф. Слатински: Ще има нов Нюрнбергски процес за Путин, Медведев, Лавров, Пригожин.... . 11| 4734 |12.01.2023 Адв. Марк Фейгин: В руския елит е модерно да се живее с две семейства. Шойгу има две жени, Лавров също . 3| 3402 |03.01.2023 Външният министър на Израел обсъди с Лавров двустранните въпроси . 4| 3685 |10.11.2022 Путин се отказа от срещата на върха на Г-20, руската делегацията ще бъде водена от Лавров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads