Реклама / Ads
20| 4677 |16.03.2023 НОВИНИ

Легион ”Свобода на Русия” - руски доброволци, които се бият в редиците на украинската армия /видео/

.
Представителите на легиона „Свобода на Русия“ смятат за своя цел освобождаването на окупираните от Русия региони на Украйна, както и борбата срещу президента Владимир Путин, който, както се казва в манифеста на легиона, „унищожи не само руската икономика, но и възможността за руснаците да се развиват и да имат право на щастливо бъдеще” .
 

В самата Русия се преследват хора, за които се твърди, че са се опитали да напуснат, за да се бият на страната на Украйна. И така, Кирил Белоусов, 23-годишен жител на Саратовска област, получи пет години в колония със строг режим. Според следователите Белоусов, който е работил като продавач в магазина "Магнит", той е решил да отиде в Украйна, за да участва във военните действия срещу руските въоръжени сили като част от легиона "Свобода на Русия".


„Целта е да защитим Украйна и да се върнем в Русия с оръжие в ръка", казват участниците в "Свобода за Русия".


Путин призова служителите по сигурността "строго да потискат" действията на чуждите разузнавателни служби и "незабавно да идентифицират предателите, шпионите и диверсантите". Той заяви, че в тази насока е необходимо "максимално хладнокръвие, концентрация на силите" от страна на контраразузнаването, включително на военните.


Тези дни Върховният съд на Русия призна за терористична организация легиона "Свобода на Русия". Сега всички членове на тази организация, независимо от извършването на други престъпления, са изправени пред наказателна отговорност в Русия по член 205.4 от Наказателния кодекс на Руската федерация. Санкцията по статията за редови участници е до десет години затвор, за организаторите - от 15 до 20 години.

 


Журналист на Радио Свобода разговаря с бойците от легиона с позивни Цезар и Тихий.


Тихий е роден в град Толиати, Самарска област, работил е като строител. Преди войната той често посещава Украйна по работа, а през февруари 2022 г. се премества със семейството си близо до Киев в нов обект - там го застига войната. В началото на лятото руснакът кандидатства в легиона, който воюва в Украйна, премина всички проверки и двумесечно обучение и заминава на фронта. "Защо имам такава позивна? Не обичам да говоря", смее се той, "и правя всичко тихо." Тихий каза, че не планира да се връща в Русия и се бори изключително за освобождението на Украйна.


Цезар е на 50 години, идва от Санкт Петербург. По образование е учител и цял живот е работил като треньор. Той също се присъедини към легията в началото на лятото. В публикацията на агенцията се твърди , че Цезар е членувал в крайнодясната националистическа организация Руско имперско движение (РИД), но самият той е заявил, че е напуснал РИД преди 2014 г.


.
Цезар


"24 февруари беше шок. Но на втория ден от нахлуването ми стана ясно, че всичко е направено много посредствено и следователно ще свърши бързо. От оперативна гледна точка това е лудница. Механизиран блицкриг, който доведе до поражението на руските сили“, казва той.


Най-напред Цезар се опитва да се запише в Чуждестранния легион (Международният легион на Украйна е доброволческа военна част, създадена от правителството на Украйна като част от териториалната отбрана на въоръжените сили на Украйна през февруари 2022 г. за граждани на чужди държави, които искат да битка от украинска страна - NV), но тогава не са вземали руснаци в него.


"Тогава се появи легионът "Свобода на Русия", кандидатствах там, преминах през съответните процедури и се озовах тук - казва Цезар. - Отдавна разбирам, че законна смяна на властта в Русия е невъзможна, защото цялата власт е в ръцете на диктатурата на Кремъл. Вярвах и все още вярвам, че смяната на властта в Русия е възможна само в резултат на въоръжено въстание. Ние се бием на страната на доброто - на страната на Украйна. След победата на Украйна, въпросът за смяната на властта в Русия ще стане особено остър“.


– Колко бойци има сега в редиците на легион „Свобода на Русия“?

 

- Цезар : Ние станахме част от втория батальон, а сега вече се формират трети и четвърти. Не можем да знаем точната бройка, защото сме пръскани по цялата фронтова линия. Хората тук са съвсем други. Всеки има различни съдби, но ние сме обединени от целта - да защитим Украйна и след това да се върнем в Русия с оръжие в ръка. Русия вече се дискредитира и нормална смяна на властта там няма да има, завзеха я и са готови да избият милиони хора, само за да се задържат. С тези копелета може да се справим само със сила.


- През юни 2022 г. се появи информация , че бившият вицепрезидент на Газпромбанк Игор Волобуев се е присъединил към легиона. Къде е той сега?


- Цезар: Не сме се засичали с него. Ние сме в различни дивизии, не можем да коментираме по никакъв начин.


- Вие, като минохвъргачи, сега се биете в посока Бахмут. Какво се случва сега в района на Бахмут?


- Цезар: Украинската армия наложи битка на врага при изгодни условия. В същото време политическото ръководство на Русия наложи борба на руската армия при неизгодни условия. Бахмут не дава нищо на руснаците като стратегия. Те просто трябва да покажат някаква победа. Половин година шлифоват частите си, харчат стотици и хиляди вагони боеприпаси. Артилерийските дула се износват, оборудването изгаря в битка. За какво? Такива градове в Донецка област са 15. Вижте Славянск-Краматорската агломерация. Ако не могат да се справят с Бахмут, тогава какво ще стане там?


Разберете, че Путин не знае как да излезе от тази война. Той има политическа цел - да завземе Донецка област. Силно се съмняваме в способността му да "освободи" цялата Донецка област - ще се бием за Бахмут, ще пием вражеска кръв. Ще се борим до победа, въпреки че няма да е бързо и лесно.


- А какво казва местното население? Как се отнасят с теб?


- Цезар: Много привърженици на свободна Украйна напуснаха Бахмут - по-младите. Останаха много стари хора - още им е Съветският съюз в главите. В очакване на "Руския свят" също са тук. Има и изгнаници – наркомани, алкохолици. Има хора, които сътрудничат на специалните служби на Руската федерация. В същото време тук има много хора, които ни подкрепят. Много е хубаво, когато хората ти викат "Слава на Украйна". Разбирате, че не напразно стоите на тази земя.

 

- Тихий: Хората непрекъснато търсят вода, храна, топлина, така че изглежда, че всички са ни ядосани. Но те може да не са ядосани на нас, а на ситуацията, в която се намират.


.
Тихий


- Как се отрази мобилизацията на хода на бойните действия? Видяхме пробива на въоръжените сили на Украйна в Харковско направление, освобождаването на целия регион. Сега настъплението на въоръжените сили на Украйна се движи доста бавно, а руските войски, според военни експерти, напротив, напредват в някои области.


- Цезар: Разбира се, мобилизацията повлия на тези процеси, но и липсата на въоръжение във въоръжените сили играе роля. Ако получим сега тези сили и средства, които поиска генерал Валерий Залужни , тогава въпросът за победата над противника днес по принцип нямаше да бъде повдигнат. Желязото е по-силно от месото. Виждате какво прави HIMARS: 20-30 превозни средства обърнаха хода на войната, а Западът все още има стотици от тези превозни средства. Имат хиляди танкове, но за авиацията по принцип си мълча. Ако Украйна имаше поне малка част от тези оръжия, вече щяхме да празнуваме победата си с Тихи някъде на плажа в Крим.

За съжаление Западът е прагматичен и се люлее много дълго. Ако Путин знаеше, че веднага ще му пречупят гърба, тогава нямаше да има нито атака срещу Грузия, нито атака срещу Украйна.


- Тихий: Усетихме мобилизацията - можеш просто да стреляш, без да се прицелваш, и със сигурност ще удариш някого. Преди ги гонехме да хващаме руски групи, а сега ги има много - във всеки десант.


– Говорихте за насилственото предаване на властта в Русия. При какви обстоятелства е възможно това?


- Цезар: Путин изграждаше изродена държава и с атаката си срещу Украйна се опитваше да реши вътрешни проблеми. Малка победоносна война, популярността ще расте, хората ще бъдат доволни, защото имперските амбиции на руснаците още не са угаснали - така трябваше да бъде, но всъщност Путин ще получи тежко военно поражение. Елитите и хората ще приемат, че той е виновен.


Държавата вече загуби монопола си върху насилието - вижте Пригожин и Кадиров. Появиха се губернатори с доброволчески батальони. В един прекрасен момент президентът на Татарстан може просто да каже: „Момчета, защо са ми нужни вашите проблеми? Имам нефт, газ и четири батальона, нека по някакъв начин да се справим без мен“.


След „гробището“ Путин рязко вдигна залозите: преди „зелените човечета“ се биеха, а условният Вася от Саратов седеше и гледаше телевизия с бира. Сега Вася трябва да стане, да се качи в студения изкоп край Бахмут и там нашата мина ще лети към главата му. Ако Вася помисли внимателно, може би ще се присъедини към нас и ще отидем заедно в Москва. Вася, да помислим добре!


– Руснаците готови ли са за военен сценарий?


- Цезар: Населението никога няма да бъде готово. Един процент от цялото население е участвало в гражданската война в Русия. Колко е един процент днес? Това са милион и половина души. Това е достатъчно за справяне с всички престъпници. Тук въпросът не е в количеството, а в мотивацията, обучението и ресурсите.


Хората трябва да узреят, трябва да им се даде картина на друго бъдеще. Когато хората видят, че има друго бъдещето и хора, готови да се борят за него, тогава ще ги последва достатъчно голям брой адекватни хора. Ние сега формираме такава субективност. Ние сме готови да поемем отговорност за страната си. Кремълските новобогаташи нямат право да управляват народа – те отдавна са се дискредитирали.


Аз се боря на страната на доброто и ще защитавам Украйна до последно. Ако до края на тази война съм жив, тогава по един или друг начин ще стигна до Русия и ще продължа да се боря за свобода.

 

Радио "Свобода", превод Фрог нюз

 

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3204 |13.03.2023 Анатолий Носатий: За Молдова няма ”непосредствена военна заплаха”, тя е обект на ”хибридна война от Русия” . 5| 3676 |22.02.2023 Петър Танев от Асоциация ”За свободна Русия”: Никой не възприема Путин на сериозно . 19| 7992 |08.02.2023 Александър Николов: Обвинението е, че България не се съобрази с изнудванията от ”Газпром” и Русия” . 1| 2912 |09.11.2022 Първи случай на легионерска болест е регистриран в Пазарджик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads