Реклама / Ads
19| 4761 |27.09.2015 НОВИНИ

Лех Валенса: Демокрацията е в криза, повече хора трябва да участват във властта

.
Лех Валенса
Трябва много бързо да седнем около масата на преговорите и да видим от какво бягат хората, но и как можем да им помогнем по начин, по който да не си създадем проблеми на нас самите. За това призова носителят на Нобелова награда за мир съосновател на „Солидарност“ и бивш полски президент Лех Валенса по БТВ.
 

 По думите му в глобализирания свят все повече хора сменят държавите, в които живеят и така „в Европа премахваме границите, което означава, че даваме възможност за такива потоци, но в рамките на целия свят това е невъзможно“.

„Имигрантите принадлежат към други религии и имат друг манталитет и вероятно ще се борят затова да упражняват своите граждански и религиозни права. Не можем да ги затрудняваме, но трябва да сме наясно, че това е една новост за пазара, на който пребиваваме, за нашите държави, и трябва да видим общите ползи, защото това може само да ни улесни взаимното живеене, съвместното живеене. Или да направим, така че ситуацията в техните страни да се подобри, така че те да се върнат там, откъдето идват“, посочи той.

 

Лидерът на „Солидарност“ подчерта, че на нуждаещите се и особено на децата трябва да се помогне, но не и с цената на „вековно изграждания ред в нашите държави“.

 

 

Валенса коментира, че медиите допринасят за страха от бежанците, защото „това, което виждаме в телевизорите си изгражда един образ, показва една бруталност, която за нашата култура не е типична“.

 

Той беше особено критичен към икономическите имигранти: „Трябва да кажем, че ние също имаме проблеми с бедността, че при нас има безработни и че днес наистина няма какво да им предложим и се надявам те да ни разберат. Те трябва да ни разберат, ние не бягаме от солидарността, ние можем да помогнем на по- бедните, но не може да има големи очаквания от нас“.

 

„Според мен демокрацията е в криза в целия свят и причините за това са много различни. Започвайки от това, че мандатите, общо взето, трябва да са по-кратки, за да могат политиците да се сменят. Всички изборни постове трябва да бъдат с ограничени до не повече от два мандата. Нека да допуснем повече хора до участие във властта. Няма незаменими хора“, заяви Валенса.

 

По думите му избирателните прагове трябва да станат по-ниски и така да има повече партии в парламента – даже и след това да има регламент, който да изисква да влизат в състава на по-големи групи. Експрезидентът се обяви срещу държавните субсидии за големите политически сили. „Ако тези, така да се каже, поправки в регламента на демокрацията не бъдат направени, улицата ще ни принуди да ги направим. Почти всеки гражданин би трябвало да има възможност да се докосне до властта, да упражнява властта на някакъв пост“, категоричен беше ветеранът в полската политика.

 

Валенса смята, че живеем със стари идеи като разделението на левица и десница, което не е адекватно на днешните реалности.

 

„Солидарността трябва просто да бъде разбрана. Това е философия. Не можеш да вдигнеш тежест, която не си в състояние да понесеш. Онази „Солидарност“, която аз изграждах трябваше да понесе Съветския съюз и комунизма. Затова ни беше необходима силата на целия полски народ и на целия свят, за да изхвърлим този тежък товар. А днес е необходима солидарност на всяко ниво, във всяка държава, в Европа, в цял свят. Но вероятно навсякъде тя ще бъде различна. Просто трябва да видим какъв товар трябва да понесем и, в зависимост от това, да изградим нашата солидарност“, каза в края на интервюто нобеловият лауреат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6308 |26.09.2015 Лех Валенса: Проблемът с бежанците ще се реши, ако политиците са честни . 0| 4588 |23.07.2015 Плевнелиев: Да променим Конституцията, демокрацията да диша . 0| 5113 |22.06.2015 Шефът на БНР: Няма криза, а сага или проблем . 24| 5024 |06.06.2015 Президентът: Трагедия за демокрацията ще е, ако НС пренебрегне референдума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads