Реклама / Ads
8| 2931 |07.12.2021 НОВИНИ

Лекари от „Лозенец“ на бунт: Не искат да ги сливат с детската болница

.
Източник: БГНЕС
Лекарите от болница „Лозенец“ се обявиха против сливането им с бъдещата Национална педиатрична болница, която трябва да се построи в двора на лечебното заведение.
 

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обясни, че докато сградата стане готова, ще се реорганизира дейността на правителствена болница, за да поеме пациентите от детската болница. Той заяви, че болница „Лозенец“ ще запази многопрофилния си характер, както и университетския си характер след сливането.

 

Доцент Дорина Асенова, която е декан на Медицинския факултет към СУ, се възмути от действията на Стойчо Кацаров.

 

„Изключително сме разтревожени и ужасени от пресконференцията на господин Кацаров. Не мога да го нарека доктор. Това, което той прави с нашия факултет, персонал, с нашите бъдещи медици, е просто безумие. Това, което той прави е плод на някакви негови икономически зависимости. Нашата кауза е тази болница да продължи да съществува, като многопрофилна болница. При нас учат над 1000 студенти. Освен, че те се учат, те помагат в COVID отделенията. В България има такава тенденция да се разруши нещо и след това нещо да се създаде, а то остава незавършено“, каза тя, цитирана от БГНЕС.

 

Лекарите се оплакаха от огромен стрес, който преживяват. „Тези хора са подложени на огромен стрес. Вижте в какви условия се работи, как тези мъже и жени издържат по 12-24 часа. В тези условия се извършват абсолютно хаотични и необосновани промени, които нямат логика, нито медицинска, нито икономическа, нито стратегическа. Няма човек в България, който да не е за изграждането на детска болница. Всички ние сме за изграждането на детска болница, но тази болница трябва да бъде съобразена с това, че България е 15 години в ЕС и не е успяла да я направи“, каза протестиращ лекар.

 

Медиците изтъкнаха, че сме единствената европейска страна без такава болница. Според тях трябва да се мобилизира държавния си ресурс в сферата на здравеопазването, за да се направи истинска детска болница, а не да се унищожава университетската болница.

 

Студенти и пациентски организации също подкрепиха протеста.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3138 |07.12.2021 Дворът на болница „Лозенец“ бил най-подходящ за детска болница, смята министър Кацаров . 9| 79495 |30.11.2021 Лекари: 3 симптома разкриват новия щам Омикрон . 3| 3081 |30.11.2021 По 400 лв. прибирали лекари и зъболекар за фалшивите сертификати в Пловдивско . 0| 11159 |29.11.2021 Как лекарите се спасяват от болестите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads