Реклама / Ads
5| 5115 |30.06.2010 НОВИНИ

Лекари и пациенти обединени срещу делегираните бюджети

.
Лекари и пациенти се обединиха срещу делегираните бюджети.
 

И двете страни са на мение,че те по никакъв начин не решават проблемите в здравеопазването, а дори създават нови. 30-на души, които протестират пред Министерски съвет изтъкнаха, че делегираните бюджети ще премахнат конкуренцията между болниците, спират инвестиционния процес и водят до задълбочаване на дълговете на болниците. Този вид бюджети ограничават и правото на свободен избор на пациентите, посочиха още събралите се пред МС.
"Ще предложим, след като се администрира здравният сектор, да администрираме адвокатите, магазините, да администрираме хотелите - на брой население по един хотел, по един адвокат, по един магазин, по един голям супермаркет", коментира Теодора Захариева, председател на Български пациентски форум.
По думите й е крайно време държавата да разбере, че трябва да остави на пазарните механизми да управляват и здравната система. Според Захариева конкуренцията между лечебните заведения води до по-високо качество на здравеопазването. Теодора Захариева добави, че самият излишък, който е в БНБ, показва, че пари има. Не можем да се съгласим, че в сферата няма пари, изтъкна тя. „Реформите, които се правят в здравеопазването, изцяло отблъскват частните инвеститори", категорична беше Захариева.
От своя страна председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов заяви, че не може да каже откъде изтичат парите за здравеопазване или къде са средствата за здравеопазване.Попитан защо съюзът подкрепя протеста, той отговори: "Не виждам нещо, което да не подкрепим. Техните искания съвпадат с исканията на лекарите".„Искаме да работим нормално, да имаме достатъчно средства да си вършим работата и да гарантираме и обслужване и качество", категоричен бе председателят на БЛС. Според него с орязани средства качество не може да има.
Протестиращите изразиха готовност да потърсят и съдействие от посолствата на страните в България. Стана още ясно, че лекарите са готови за ефективен протест през есента.„Последното място, на което искат да бъдат лекарите, е улицата", коментира Райчинов и добави, че медиците се надяват до есента да се вземе разумно решение за българското здравеопазване.По-късно здравният министър Ана Мария Борисова се срещна с протестиращите. Инициативата за тази среща е била по молба на премиера Бойко Борисов.След като протестиращите настояха за среща с министър-председателя, такава беше организирана."Правим услуга и на вас, защото ще работите по-спокойно, както Министерство на здравеопазването, така и НЗОК", подчерта преди това Захариева пред Ана Мария Борисова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5022 |24.06.2010 ГЕРБ точи ятаган срещу Доган . 28| 4905 |22.06.2010 Синодът се пробуди, скочи срещу гей парада в София . 21| 5120 |21.06.2010 Граждани скачат срещу гей-парада в София . 12| 6032 |20.06.2010 Производители на зеленчуци скачат срещу вноса от Турция и Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads