Реклама / Ads
5| 4422 |11.08.2010 НОВИНИ

Лекари плашат с протести, ако НЗОК не плаща

.
 

Лекарите ще подготвят ефективни протестни действия от септември, ако НЗОК не започне да плаща на болниците за реално извършената дейност, а не чрез делегирани бюджети, съобщи председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Протести през септември вече обявиха и учените от БАН.

Малко по-рано в сряда директорът на НЗОК Нели Нешева обяви, че касата е използвала това, че през август има малко работа в болниците, за да намали бюджетите на лечебните заведения с цел икономия. По думите й обаче в това няма нищо притеснително и дори делегираните бюджети са нещо хубаво, защото дават възможност на директорите на болници да се докажат като добри мениджъри.

Преди дни директори на болници и представители на Българския лекарски съюз (БЛС) обявиха, че заради новото, наложено им от касата, намаление на бюджетите през август, болниците не могат да функционират нормално. Те предупредиха, че това ще доведе до отлагане на всички планови операции, още по-голямо задлъжняване към доставчици и комунални фирми, което в крайна сметка ще рефлектира върху пациента и неговия джоб.

Според Нешева обаче повод за притеснение няма. “Аз ще призова гражданите да бъдат абсолютно спокойни и ще обясня чрез вашия ефир, че не е необходимо и в без това нагорещените летни дни да спекулираме и нагорещяваме обстановката“, коментира тя пред бТВ. Нешева посочи, че всяко лято плановите операции спирали през август и лекарите казвали на пациентите да постъпят в болница през септември.

“Движението и лечението на българските граждани законово е уредено така, че е възможно да постъпват в лечебно заведение, в което си изберат“, каза тя и допълни, че ако шеф на болница не си е направил добре сметката и не си е заделил средства за обслужване на спешни случаи, пациентът ще бъде пренасочен към друго лечебно заведение.

“Даваме възможност на менажерите да управляват правилно парите си, а не просто да ги преразпределят“, каза Нешева.

Според директора на Университетската болница в Стара Загора д-р Кирил Добрев обаче в подобна ситуация лечебните заведения не могат да функционират нормално. “Не е нормално да ни се изплаща 63,4% от досегашните заработки от последните 5-6 месеца и болницата да функционира равномерно, пълноценно и както трябва“, обясни той.

Добрев заяви, че лечението на пациентите е субсидирано от доставчиците на лекарства и консумативи, към които болниците задлъжняват.

Според Нешева обаче оплакванията на болниците са капризи по време на криза. Тя посочи, че миналата година средномесечно на болниците са плащани 80 млн. лева, а “тази година понеже сме в криза колегите решиха, че могат да правят фактура 109 млн. лева“.

Добрев обясни, че в неговата болница не може да се говори за свръххоспитализации, защото има 64% използваемост на леглата за второто тримесечие. “Даже тя не е достатъчна за пълноценното функциониране на болницата“, посочи той. “Всеки пациент, изпратен от лекар специалист се приема, защото това означава, че не може да бъде лекуван в доболничната помощ“, посочи той.

Нешева обаче съобщи, че парите за 2010 г. са с 10 млн. лв. повече от 2009 г. и до края на годината би трябвало да се изплатят 1.011 млрд. лв. за болнична помощ, докато миналата година за това са изплатени 976 млн.

По-късно в сряда БЛС събира директори на болници от цялата страна, за да обсъдят ситуацията с намалените средства.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5698 |22.07.2010 Парламентът би шут на Първанов, червените плашат с КС . 0| 5006 |19.07.2010 Плашат свидетел, обвинил Баретата . 5| 5116 |30.06.2010 Лекари и пациенти обединени срещу делегираните бюджети . 15| 4697 |01.06.2010 Сините плашат Борисов с МВФ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads