Реклама / Ads
0| 3654 |15.12.2016 НОВИНИ

Левите лидери в Европа подкрепят Джани Питела за председател на ЕП

.
Премиерите и лидери на партии от Партията на европейските социалисти проведоха традиционната си среща, предхождаща заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Основните теми на срещата бяха бъдещето на социална Европа, отношенията Турция-ЕС, и бъдещият вот за председател на Европейския парламент.
 
„Повече от 20 милиона европейски граждани са безработни и един на всеки четирима живее в риск от бедност и социално изключване. Ние, социалистите, няма да стоим безучастни, докато налаганите от десните политики на строги икономии застрашават бъдещето на европейците. Единствено продължителните инвестиции могат да осигурят качествени работни места и да върнат Европа на пътя на стабилен и устойчив икномически растеж. Обединихме се около заключението, че е необходимо да се борим в държавите ни, в Европейския парламент и в Европейския съвет – започвайки от днес – за инвестиции в социалната сфера, от които имат нужда нашите граждани.“, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.

В тази връзка ПЕС подготвя серия от срещи на високо равнище през 2017 г. в Италия, Малта и Швеция с цел финализиране на стратегията за връщане на Европа към устойчив растеж и равенство в социалната сфера.

 

 Председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела бе аплодиран като кандидат за председател на ЕП. Лидерите на ПЕС единодушно подчератаха, че председателството на Питела е ключово за реализиране на социалната програма на ПЕС в рамките на европейските институции.

По време на срещата бе представен и новият италиански министър-председател Паоло Джентилиони.

 

 Обсъдена бе и подкрепата за турската Демократична партия на народите, чийто лидер Селяхатин Демирташ и голяма част от депутатите от партията му бяха задържани през последните месеци.

 

В заседанието взеха участие и Антонио Коща, министър-председател на Португалия; Стефан Льовен, министър-председател на Швеция; Кристиан Керн, канцлер на Австрия; Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта; Алексис Ципрас, министър-преедседател на Гърция, Жан Аселборн, заместник министър-председател на Люксембург; Харлем Дезир, държавен секретар по европейските въпроси на Франция; Мартин Шулц, председател на Европесйкия парламент; Федерика Могерини, Върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността; Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия; Пиер Московиси, комисар по икономическите и социални въпроси и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3735 |13.12.2016 Станишев в Сюлеймания: Битката срещу ИД е и за свободата на Европа . 3| 6171 |12.12.2016 Синдикален шеф: Експерти от Европа да разследват инцидента в Хитрино . 0| 4478 |07.12.2016 ”Блумбърг”: Тръмп и изборите в Европа - основни заплахи за света . 2| 3856 |06.12.2016 Русия готова да осигури природния газ на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads