Реклама / Ads
6| 2265 |19.04.2024 НОВИНИ

Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година

.
Източник: БГНЕС
Депутатите отложиха с година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители. Това стана с гласуваните на първо четене три законопроекта за промени в Закона за енергетиката.  
 

На 5 октомври парламентът одобри промени в Закона за енергетиката, които предвиждаха либерализация на енергийния пазар за битовите потребители.





Измененията предвиждаха от 1 юли 2024 г. Националната електрическа компания (НЕК) да престане да бъде обществен доставчик и да се премахнат квотите на производители за регулирания пазар. 

 

Така вместо на 1 юли тази година - излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г. Основният аргумент на вносителите на предложението за отлагане с година е, че страната ни няма готовност и това натовари драстично потребителите.

 

Срещу предложението гласуваха само от ПП-ДБ. Техният проект за промени в Закона за енергетиката бе отхвърлен. В него се предлагаше разширяване на кръга на лицата, които могат да сезират КЕВР за злоупотреби и манипулации на пазара на едро на енергия и се засилваха правомощията на енергийни регулатор като разследваща и санкционираща институция.

 

Радослав Рибарски изрази опасение, че това може да доведе до загуба на средства по ПВУ, тъй като страната за пореден път се отказва от поети ангажименти.

"Не разбрахте целия механизъм. С отлагането битовите потребители ще излязат изцяло на либерализиран пазар. Казахте, че няма дата, но в реформата е записано, че минаваме плавно към негоар", каза той.





В обобщения доклад на Комисията по енергетика вносителите на законопроектите обобщават, че въведената в края на 2023 г. либерализация на пазара на електроенергия за битовите потребители засяга около 1/3 от електроенергийния пазар в България и над 4,6 млн. битови клиенти. Изтъква се, че премахването на регулираните цени за битовите потребители ще доведе до тежки социални проблеми и се предлага отлагане с една година на либерализация на пазара на едро на електроенергия. 

 

Първият законопроект за промени в Закона за енергетиката е внесен от Корнелия Нинова и група народни представители и на първо четене бе подкрепен със 151 гласа "за", 41 - "против" и 4 "въздържали се". 

 

Този, внесен от Красен Кръстев от ГЕРБ-СДС и Рамадан Аталай от ДПС, също бе приет със 122 гласа "за", 43 "против" и 31 "въздържал се".

 

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внесен от Павела Митова и група народни представители от "Има такъв народ", също бе подкрепен със 148 гласа "за", 44 "против" и един "въздържал се".  





Депутатите отхвърлиха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внесен от Даниела Божинова, Васил Тодев и Венко Сабрутев с 40 гласа "за", 124 - "против" и 32 - "въздържал се". 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2267 |19.04.2024 Лидерите на Г-7 очакват икономическа устойчивост и по-балансиран растеж . 0| 2325 |19.04.2024 Първи жертви на коклюш у нас, починали са две бебета . 5| 2457 |19.04.2024 Главчев няма "план Б" след оттеглянето на Митов . 0| 2312 |19.04.2024 МААЕ увери: Няма нанесени щети по ядрени обекти в Иран след предполагаемия израелски удар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads