Реклама / Ads
0| 3032 |04.02.2023 НОВИНИ

Лидерите на дипломатическите и консулските представителства ще определят къде ще са секциите в чужбина

.
Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на страната ни ще определят местоположението на секциите за гласуване извън страната, като се съобразят с териториалното разпределение на българската общност в съответното населено място.
 

Централната избирателна комисия прие реда и условията за гласуване извън страната на предсрочните парламентарни избори на втори април тази година. До утре включително от приемащите държави трябва да бъде поискано съгласие за провеждане на нота, ако такова се изисква.

 

Секции за гласуване зад граница ще се разкриват, както на територията на консулски дипломатически представителства, така и извън тях, ако това бъде разрешено от приемащата държава. Организациите на българите в чужбина да могат да правят предложения за местоположението на секциите не по-късно от 7-ми март.

Секциите за гласуване се определят и въз основа на заявленията за гласуване извън страната.

 

Срокът за подаването им е между 12-ти февруари и 7-ми март, като това може да се прави писмено със заявлението по образец, като се изпрати до посолството ни в съответната държава по пощата или чрез куриерска услуга или по електронен път през страницата на ЦИК. Избирателите, подали заявление, които са вписани в избирателните списъци по места, ще могат да гласуват на друго място извън страната, в която е образувана избирателна секция, като подават заявления по образец. Ако на 2-ри април пък се намират в България, също могат да гласуват по постоянния си адрес и също подават декларация.

 

Тези, които не са подавали заявления за гласуване в чужбина, могат да упражнят правото си на вот в образувана секция зад граница, като също попълват декларация , че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Условията за образуване на секции зад граница и упражняването на избирателните права, приети от ЦИК, са публикувани на интернет страниците на дипломатическите ни представителства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3288 |19.12.2022 Мира Баджева: Единствен изход е, ако лидерите на водещите две партии се оттеглят . 3| 2962 |15.12.2022 Евролидерите обсъждат войната в Украйна в Брюксел . 2| 2944 |09.12.2022 Цветелина Пенкова: Дипломатическите усилия за влизане в Шенген да продължат. Отказът е неоправдан . 5| 3458 |24.11.2022 Песков: Лидерите на Киев могат да прекратят страданията на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads