Реклама / Ads
6| 2464 |11.07.2024 НОВИНИ

Лидерите на ЕС с позиция срещу "волната дипломация" на Орбан в Москва

.
Владимил Путин и Виктор Орбан
Лидерите на Европейския съюз се готвят да излязат с общо обръщение към Орбан по повод спорното му посещение в Москва, което според Брюксел нарушава договорите на ЕС, се казва в публикация във в. "Файненшъл Tаймс".
 

Групата лидери на ЕС е "обсъждала различни действия, в това число и съвместно писмо до Орбан, в което трябва ясно да се изрази възмущението им, както и да съдържа искане за прекратяване на несъгласуваните си външнополитически пътувания". Сред обсъжданите мерки е било и предложението "да се свика среща на министрите по европейските въпроси, която да бъде посветена само на разглеждане на нарушенията на Унгария".

 

Постоянният представител на Унгария в ЕС Балинт Одор беше подложен на "безпрецедентна словесна атака" на 10 юли от колегите си в Брюксел за начина, по който Будапеща е започнала мандата си начело на Съвета на ЕС, коментира "Политико". Срещата е продължила два часа, като единствено Словакия не е имала свой представител.

 

"Безпрецедентно е председателството да бъде порицавано по такъв начин от всички останали", каза един от високопоставените дипломати на ЕС.


Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва като част от неговата волна "мисия за мир" за Украйна беше политическа грешка, заяви председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел, предаде Ройтерс. По думите му това е довело до загуба на доверие в Будапеща от други страни членки.


Не за първи път се опитват да ни разделят. Затова е необходимо да се гарантира, че останалите 26 страни ще се придържат (към официалната позиция на ЕС) и няма да се окажат разделени от каквито и опити да се посее съмнение.
Шарл Мишел, председател на Съвета на ЕС

 

"Страните от ЕС реагираха ясно, като дадоха да се разбере, че има сериозно предупреждение към унгарското председателство на съюза", допълни Мишел. "Този начин на работа не е приемлив", каза още той.


На 5 юли Орбан посети Москва, където се срещна с руския президент Владимир Путин. Двамата обсъдиха начините за мирно решаване на конфликта в Украйна и начало на мирни преговори. По-късно унгарският премиер беше в Пекин, където се срещна с китайския лидер Си Цзинпин. Преди посещението си в Русия, на 2 юли Орбан обсъди в Киев мирното решаване на конфликта и с украинския президент Володимир Зеленски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2421 |11.07.2024 Ивайло Иванов: Връщане на Тръмп в Белия дом втриса НАТО . 1| 2294 |11.07.2024 България, Румъния и Гърция създават коридор за военна мобилност . 1| 6819 |11.07.2024 Джин с тоник и Мохито - коктейли №1 по морето, родени са в Индия и Куба . 2| 2642 |11.07.2024 Прокурорът по "Осемте джуджета" и Нико Тупарев го "заточват" в Смолян

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads