Реклама / Ads
13| 7855 |12.05.2021 НОВИНИ

ЛиЛана: Бяхме арестувани като убийци, бягащи от местопрестъпление, няма и обвинение

.
ЛиЛана
Ние бяхме арестувани по неотложност, според която няма нужда за разрешение от съдия. Така арестуват, да речем, убиец, който бяга по улицата или крадец, който извършва престъпление в момента. Ние също бяхме арестувани по този начин, по неотложност, все едно сме на местопрестъпление. Без решение от съдия, издадено беше 24 часа по-късно от ареста, от съдия на Специализирания съд. Било станало много спешно и ДАНС са пуснали информация, че трябва веднага да бъдем арестувани.
 

Това коментира Лиляна Деянова (ЛиЛана) в "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком.


"Една година по-късно все още нямаме внесен обвинителен акт или официално повдигнато обвинение за този арест", обясни Деянова.


По думите на съдружника й Мартин Димитров това е единственият начин да бъде арестуван някой без санкция от съда. "Прокуратурата се отказа от собственото си абсурдно обвинение към нас, че ние сме заплашвали директора на АПИ и шефа на ТОЛ, че ще им поискаме оставката, ако не си вършат работата", допълни той.

 

Ние сме единствените, които преди да бъдем арестувани, сме подали сигнал в прокуратурата, който е сериозен сигнал. Включително следователката ни каза, че в началото си е помислила, че нашият сигнал е сериозното доказателство, което тя има, защото нищо останало няма срещу нас. А нашият сигнал се разглежда почти 2 години, каза Лиляна Деянова.


"В Комисията по ревизия обвиняват Светослав Илчовски защо не е подал сигнал до прокуратурата. Ние подадохме, добре, че той не е подал", каза Деянова.


"Ние подадохме сигнал до Прокуратурата, тя отиде при хората, които ние обвиняваме в корупция за над 300 млн. лева, които изтичат от държавата чрез ТОЛ-системата. 1 година по-късно когато прокуратурата решава, използва същите тези хора, които ние сме обвинили в корупция, като хора, които се оплакват, че сме им поискали оставката, като основни свидели", обясни Лиляна Деянова.


"Ние месеци наред бяхме в Специализирания съд, за да обжалваме това, което се случва и техните състави казват, че това не е престъпление", каза още Мартин Димитров.


"Причината ние да стоим в ареста е не, че сме направили 2 европейски проекта и сме изпълнили, които те ги проверяват отново. А парите, които сме "отмъкнали" все повече намаляват. Принципно ако имахме само това обвинение за подаване на грешни документи, в случая декларация, ако е само това ние нямаме причина да стоим в ареста. Причината да стоим пет месеца в ареста е, че ние сме опасни личности и сме заплашили АПИ", каза още Лиляна Деянова и по думите й Олег Асенов от АПИ се е оплакал, че е бил заплашван.


Припомняме, че Специализираната прокуратура обяви, че е приключила разследването за незаконно усвояване на средства по европейската програма "Иновации и конкурентоспособност" срещу певицата Лиляна Деянова, известна с псевдонима ЛиЛана.


Заедно с нея обвиняеми са още съдружникът ѝ Мартин Димитров, брат ѝ Александър Деянов-Скилър, бившата ѝ дуетна партньорка Ася Йочева и още трима души. Предстои материалите по делото да бъдат предявени на защитата, след което обвинителният акт ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд.


Разследващите твърдят, че заподозрените са участвали в организираната престъпна група, която е усвоила незаконно над 2 млн. лв. от 2016 г. до 25 април 2020 г., когато петима от тях бяха задържани. Предмет на делото бяха общо 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност над 4.88 млн. лв., твърди още спецпрокуратурата. Засега оттам обаче не конкретизират отделните обвинения.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3580 |27.03.2021 Четирима от арестуваните за шпионаж остават в ареста . 15| 4176 |26.03.2021 Адвокат на шпионите: Арестуваните не знаят за каква държавна тайна са в ареста . 69| 9137 |19.03.2021 Гешев с цитат за казаците: ”Ще ги бием и прогоним”. МО призна за служители, арестувани за шпионаж . 5| 3080 |04.02.2021 Антониу Гутериш призова арестуваните в Мианмар да бъдат освободени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads