Реклама / Ads
23| 4264 |16.11.2023 НОВИНИ

Липса на кворум отложи вота на недоверие за утре

.
ГЕРБ и ДПС напуснаха залата при гласуването на вота на недоверие, внесен от опозицията. Очаквано той не бе приет при първото гласуване. В негова подкрепа гласуваха единствено БСП, "Възраждане" и ИТН. След гласуването Георги Свиленски излезе на трибуната, поиска 15-минутна почивка и призова депутатите от ГЕРБ и ДПС да се върнат в зала и да подкрепят или не правителството като дадат гласа си. В крайна сметка утре ще стане ясно минава ли или не вота на недоверие срещу кабинета “Денков”.
 

Точно в 13:55 ч. трябваше да бъде гласуван вотът на недоверие, внесен от опозицията. Това обаче няма да се случи точно така. По предложение на депутата от ГЕРБ Александър Ненков дискусиите по настоящата точка в дневния ред по въпроса с отпадането на дерогацията на "Лукойл" ще продължат до гласуването на въпроса и едва след това ще се премине към гласуването на вота на недоверие. Това, обясни председателят на НС Росен Желязков, не е в нарушение на правилника, тъй като според него депутатите трябва да гласуват вота на недоверие не по-рано от 24 часа след края на дискусиите.

 

Припомняме, че дискусиите вчера продължиха няколко часа. В тях се включиха основно депутати от “Възраждане” и БСП, а “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” бяха оставени сами да защитават правителството. Никой от ГЕРБ или ДПС (партиите, които подкрепят кабинета, бел.ред.) не излезе на трибуната. Изказване направи Христо Гаджев, който е председател на Комисията по отбрана в НС.

 

Основните сблъсъци между депутатите може да видите тук, тук, тук и тук.

 

В края на дискусиите премиерът акад. Николай Денков заяви, че дебатите са показали, че истината няма никакво значение за опозицията.

 

Междувременно вотът на недоверие се очертава неуспешен, ако се съди по заявките на парламентарно представените партии до този момент. Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че няма да се вслуша в призивите на Корнелия Нинова за подкрепа спрямо вота на недоверие. От ДПС също определиха вота на недоверие като безпредметен и прогнозираха, че няма да мине.

 

ГЕРБ и ДПС напуснаха залата точно секунди преди да се гласува вота на недоверие. Решението им да си тръгнат дойде след като в пленарна зала депутатите от ПП-ДБ, "Възраждане", БСП и ИТН отхвърлиха предложението на Делян Добрев от ГЕРБ за отпадане дерогацията върху вноса на руски петрол. БСП поискаха прегласуване като се мотивираха с отсъствието на ГЕРБ-СДС и ДПС от зала. Председателят на парламента Росен Желязков обяви 15 минути почивка, след което по искане на БСП направи проверка на кворума. Регистрираха се 64 народни представители. Заради липсата на кворум последва нова почивка, но и тя не бе достатъчна, за да събере депутатите в зала. Заседанието беше прекратено и ще продължи отново утре.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 12806 |16.11.2023 Добра вест за света, лоша за Путин: САЩ и Китай се разбраха. Смразяващо изказване на Си Дзинпин за Русия . 0| 2864 |16.11.2023 Заради 20 лв: Психично болен прободе с нож 65-годишната си баба . 0| 2439 |16.11.2023 Пет пъти повече фалшиви 50 лева у нас . 0| 3395 |16.11.2023 В Габрово ще се топлят на ток: КЕВР спря лицензиите на ТЕЦ-а

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads