Реклама / Ads
9| 5479 |12.01.2011 НОВИНИ

Липсата на ВИП затворници ни спира за Шенген

.
Затворите чакат
Няма осъдени за корупция в затвора. Липсват и присъди за босове на организираната престъпност. Борбата срещу корупцията и реформите на съдебната система всъщност са в центъра на дебата за присъединяване на Румъния и България към Шенген.
 
Двете страни вече са подложени на безпрецедентно наблюдение от Евросъюза в тези области. Франция, Германия и Холандия искат да обвържат влизането в Шенген с “необратим” и очевиден напредък в борбата срещу корупцията.
Благодарение на “механизма за сътрудничество и проверка” Брюксел вече определи на двете страни цели и прави редовен преглед на изпълнението им от 2007 г. насам. Според наблюдатели това наблюдение е довело до значителни подобрения, макар че остава да бъде постигнати нови резултати. В Брюксел са на мнение, че в България броят на обвиненията за корупция по високите етажи се е увеличил, но не е достатъчен докато в Румъния прокуратурата за борба с корупцията функционира “по убедителен начин”.

„“Присъединяването към Шенген е краткосрочна цел за Румъния. По един или друг начин тази година, следващата или максимум след две години ние ще бъдем в Шенген. Но да се реформира напълно съдебната система е по-дългосрочна цел, която ще изисква запазване на европейското наблюдение за по-дълъг период”, подчертава той. Това заявява директора на румънския Център на европейска политика Кристиян Гиня.

Унгарският външен министър Янош Мартони, чиято страна пое европейското председателство на 1 януари, заяви в понеделник, че България изостава за Шенген. Според ЕК условията за присъединяването са били изпълнени от Румъния, но що се отнася до България, остават “още няколко проблема”. Въпросът със забавянето предизвика възмутени реакции на политици, лавина от дебати в медиите. Ситуацията развихря страстите в Букурещ, но се приема със спокойствие и примирение в София, отбелязват среди в Брюксел.

“Шенген, изглежда, се възприема като второ присъединяване към ЕС в Румъния. Ще трябва да се премахне заблудата”, заявява дипломат, който припомня, че други държави от ЕС не са част от Шенгенското пространство. В София, която винаги е споменавала за влизане в Шенген най-общо през 2011 г., разочарованието не е така остро, както в Букурещ, който си бе определил влизане през декември, което бе коригирано за март именно по настояване на България, отбелязва АФП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11645 |11.01.2011 75% не плащат – спират парното . 10| 5022 |15.12.2010 БСП заподозря ГЕРБ в конспирация . 21| 5636 |12.12.2010 Политзатворници съдят Б. Борисов . 3| 5705 |04.12.2010 Спират окончателно "Брикел" през 2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads