Реклама / Ads
8| 15642 |30.10.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Люба Кулезич: Защо никой не се осмели да разследва Петър Москов?

.
Репортерът Петър Нанев от БТВ може да окачи на колана си скалпа на втори министър на здравеопазването. Първият, който падна жертва на разследване със съмнителен дъх на поръчка, беше ген. Стоян Тонев, бившият началник на ВМА. Въпросният Нанев го атакува за неизгодни договори, когато генералът вече бе станал депутат от ГЕРБ, т.е. доста време след като го махнаха от поста във ВМА. Понеже беше закъсняла, атаката изглеждаше преднамерена.
 

Сърцето на генерала се пръсна през май тази година. Не издържа проточилото се две години прокурорско разследване, което така и не стигна до съда.

 

Но целта беше постигната. Публично унижение и омаскаряване на един вероятно не безгрешен мениджър на най-голямата болница в България. Но за годините, в които я управляваше, ген. Тонев я превърна в най-престижното лечебно заведение в държавата. Попитайте много от бившите му подчинени дали още не тъгуват за него.

 

Днес по зла ирония на съдбата след подобно скалъпено разследване на същия този услужлив репортер Нанев, който вече се сдоби с прякора Онанев, министърът на здравеопазването генерал проф. Николай Петров бе принуден да подаде оставка. Този път поводът се оказа одитен доклад за сключвани договори за обществени поръчки с подписа на професора в качеството му на наследник на ген. Тонев като директор на ВМА.

 

Проф. Петров бил дал обществената поръчка на стойност 1,6 милиона лева на консорциум, в който участва приятелят на дъщеря му. Двамата имат дете без да са женени. Визира се период отпреди три години. Докладът беше публикуван наскоро в един одиозен сайт и вися в него повече от месец. Междувременно Военно-окръжна прокуратура отказа да започне разследване с аргумента, че в случая липсва закононарушение. Самият проф. Петров коментира в началото на октомври, че атаката идва от среди, засегнати от орязаните от него с 20 милиона разходи на ВМА. Проблемът е, че деликатно премълча кои са те, явно в опит да не разбутва кошера с осите.

 

И ето че след като сюжетът изглеждаше изчерпан, БТВ се разписа със своя атака срещу министъра. На същата тема и сякаш без право на обжалване, защото проф. Петров моментално подаде оставка, а премиерът Борисов моментално му я прие. Цялата тази скорострелност засилва подозрението, че генерал Петров е бил сготвен въпреки блестящата му репутация на лекар и напук на високите оценки за него като ръководител.

 

Вицепремиерът Валери Симеонов ядосано реагира на тази благовъзпитана форма на саморазправа с един от най-уважаваните министри на Борисов 3. Генeрал Петров бил засегнал интересите на фармацевтичната мафия. Разследването на БТВ срещу него било медийно активно мероприятие. Но и той отказа да назове мафиотите, както и поръчителите на телевизионния побой срещу министъра.

 

С което усещането, че мафиотската матрица във властта е непобедима, става все по-силно. Както и че почтените хора няма какво да правят като министри, щом като при първия опит да наложат правила, особено в разсипани сектори като здравеопазването, отиват на дръвника.

 

Сега вече няма защо да се чудим защо срещу предшественика на министър Петров Петър Москов, по-известен напоследък като Пепи Готиното, след всички скандали, които забърка с опасни ваксини и фашизоидни пръстови отпеатъци, нито БТВ, нито Нова се осмелиха да произведат нещо подобно на разследване. Особено на такова, което поне малко да отговаря на етичните норми в журналистиката.

 

Уви, телевизионната екзекуция на проф. Петров доказва, че поръчковата отрова в медиите е проникнала толкова дълбоко, че и Господ не може да ги спаси. Затова, ако утре Москов се завърне в здравното министерство да продължи с безчинствата си под благия поглед на Борисов, биха се изненадали само наивниците.

 

Автор: Люба Кулезич

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4569 |25.10.2017 Борисов: Колкото за българските военни летци е направено, за никой друг не е направено . 2| 4841 |16.10.2017 Красимир Каракачанов: В Крим има ракети, но никой не е казал, че са насочени към България . 1| 5839 |16.10.2017 Алгафари пред Фрог: Никой не иска да превежда на бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads