Реклама / Ads
3| 2215 |16.09.2024 НОВИНИ

Любчо Нешков: Липсата на флага на РСМ на снимката със Силяновска не е гаф. Това беше частна визита

.
Любчо Нешков
Външното министерство на РСМ привиква посланика ни в Скопие Желязко Радуков за разговори. Причината - липсата на северномакедонския флаг на снимка от разговорите между президентите Гордана Силяновска и Румен Радев в София в петък. Силяновска беше в страната ни, за да гледа постановка на северномакедонската опера и балет. На нея се вижда само българският трикольор и знамето на ЕС.
 

Това предизвика остри критики в Скопие. Има ли гаф в протокола и трябваше ли да има знаме на РСМ на тази снимка? Или в случая това се използва като повод да се раздуха изкуствено скандал? Темата в студиото на „Здравей, България” коментира журналистът Любчо Нешков.

 

"Първо няма гаф. Няма нарушение на протокола. Това е частно посещане и при подобни визити липсва онази официална церемония, която се прилага в подобни случаи. Това е частна визита. Тази снимка е в сайта на президентството на Македония. Качена е от тях там. И към този час снимката си стои там като една от водещите новини. Въпросът е защо се случва това нещо? И откъде възникна този въпрос? Това е част от политическата система в Македония", обясни Нешков.

 

По думите му въпросът, който трябва да бъде решен в Македония е, дали тази страна иска наистина да бъде истински независима или нейното съществуване е свързано с омразата към българите? "В случая става въпрос за държавна идеология. До вчера тези, които бяха обвинявани, че са били пробългарски, близки до България, Социалдемократическият съюз -използват този арсенал, който се използваше от ВМРО-ДПМНЕ, като опозиция. Затова казвам, че тук става въпрос за държавна идеология. Казаха, че тя била унижена, че Силяносква не е обърнала внимание на това нещо", подчерта той.

 

Според него "няма лошо Силяновска да идва в България". "Ако иска културна дипломация, тя може да обикаля България целогодишно - от Балчик до Сандански. Да не говорим за Пловдив и София. Според мен това е опит да се представи страната като жертва пред света. Че Силяносква има желание да намери решение, но ето България е тази, която блокира присъединяването на Скопие към ЕС. И когато идва в София и се случва подобно нещо - тогава се търси знамето. Утре ще се потърси обувката, чорапът и каквото си решат. В основата не е нито знамето, нито някакво изявление. В основата е тази държава да бъде подчинена на чужди геополитически интереси. Тяхната държавна идеология, затова казвам до вчерашните уж наши съюзници и приятели, сега използват същата риторика. Това е част от съществуването, част от системата на тази държава", категоричен е той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2196 |16.09.2024 Побой до безсъзнание: Мъж е пребит от шефа си на работното място . 1| 2635 |16.09.2024 Министър Цоков: Необходимо е съкращаване на учебните програми с 30% . 4| 2390 |16.09.2024 Димитър Стоянов след катастрофата: Нагледахме се на спекулации на политици, които нямат понятие от авиация . 1| 2197 |16.09.2024 Велизар Шаламанов: Доколко шоуто се вписва в подготовката на летците? Да се намали броя на пилотите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads