Реклама / Ads
2| 2149 |30.09.2024 НОВИНИ

Любомир Аламанов: Хората не са безгласни, а активни участници в политическия процес

.
Любомир Аламанов
Хората не са безгласни зрители и трябва да са активни участници в политическия процес, не да чакат политиците да им обещават, а да отидат и кажат "искаме това и това". Малко е обърната наопаки ситуацията у нас. Това коментира комуникационният експерт Любомир Аламанов в интервю пред БНР.
 

"В обществото ни има леко странна и противоречива идея, че политиката е сцена на която актьори играят, а хората са на столчета и гледат. Тази концепция е останала донякъде от комунистическия строй, където хората бяха безгласни букви. За съжаление това се пренесе и в съвременната демокрация. А тя е много вредна, защото хората не изграждат демократични рефлекси и не може да се осъществи едно от най-важните за истинската демокрация - личната отговорност", обясни Аламанов.

 

Според него ще се сбъднат прогнозите на много социологически агенции и политолози, че на изборите на 27 октомври избирателната активност ще е още по-ниска.

 

За липсата на лидерски дебати в предизборните кампании той обясни, че хората – избирателите, са позволили на политиците да водят кампания без да се появяват.

 

"Лидерите видяха, че могат да залъгват хората без да се появяват и без да става ясно, колко са некомпетентни в огромна част от политическата, икономическата и социалната сфера. Защото хората го допуснаха, бяха приспани. Хората допуснаха да бъдат приспани от явлението "спасител" – спуснат отгоре и ще оправи всичко. Спряха да гледат на политическите лидери като обикновени политици, натоварват ги с други функции. А политиците разбраха, че може да не се явяват", смята комуникационният експерт.

 

Дали хората отново ще допуснат да бъдат излъгани, ще видим след месец?

 

И коментира, че обществото ни е на ниво, "вярваме, че някой ще дойде и ще ни оправи": "Това звучи по-лесно и разбираемо, отколкото "лихвения процент ще го смалим с пункт и половина и ще покачим на…". И хората отказаха да се образоват, да мислят, да се учат, да поемат отговорност."

 

Аламанов посочи, че новото в комуникацията е негативното – "лъжлива пропаганда, която ни отклонява от цивилизационния избор, да сме част от западната демокрация".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 2273 |30.09.2024 Проф. Иван Илчев: И площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Ал. Невски" на "Св. Ив. Рилски" . 1| 2139 |30.09.2024 За трети път: Благотворително бягане в подкрепа на Украйна в София. Ето кога . 17| 2209 |30.09.2024 От 1 октомври Путин призова 133 хиляди руснаци между 18 и 30 години в армията за пушечно месо . 17| 3186 |30.09.2024 Руски историк: Синове на Сталин, Хрушчов, Кайтел и Дьониц загиват на фронта. Тези на "Колективния Путин" се возят на яхти и развличат на Лазурния бряг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads