Реклама / Ads
5| 3227 |15.01.2023 НОВИНИ

Любомир Каримански: Големият въпрос е дали трябва да се отвори Плана за възстановяване или не

.
Източник: стопкадър
Големият въпрос е дали трябва да се отвори Плана за възстановяване и устойчивост или не. Ако той се отвори, това ще забави процеса по получаването на европейското финансиране.
 

Това каза в ефира на bTV съветникът към Министерство на финансите Любомир Каримански.

 

„Нексо“ не е банка, защото няма лиценз от регулаторните органи нито в ЕС, нито в САЩ. Не може да е банка. В света съществуват два типа разделение на дейностите във връзка с криптоактивите и с като цяло с финансовите услуги. В Европа сме регулаторно ориентирани, т.е. разчитаме, че регулацията ще бъде водеща. В Азия и САЩ са по-пазарно ориентирани“, обясни той.

 

Каримански не може да се ангажира с твърда позиция, дали изнасянето на този случай в общественото пространство е повлияло по някакъв начин на президента Румен Радев при взимането на решение за третия мандат. Той обаче каза, че точно това е усещането в обществото – че той се е повлиял от това по някакъв начин.

 

„За 2022 г. бюджетният дефицит на начислена база е 2,9% от БВП. Ние сме в рамките на 3%. Но ако говорим за касова основа, това са пари в наличност в държавата към края на 2022 г., имаме дефицит от 3,3%, но забележете на графиката, че има 2,3% (които са в размер на 3,7 млрд.) средства от ЕС, които не са усвоени към края на миналата година, заради липсата на реформи“, каза още той.

 

Каримански посочи също така, че пред Народното събрание седи сериозна законодателна дейност, за да могат да се усвоят отпуснатите от ЕС пари. Страната ни трябва да изпълни общо 66 критерия.

 

Той посочи, че към момента сме изпълнили само 21, т.е. трябва да се работи по останалите 45 критерия, които са свързани предимно със законодателни промени – като например закона за електронното управление и влизането в сила на изменения в закона за енергетиката и в подзаконовите актове относно енергийната бедност.

 

Големият въпрос за него е дали трябва да се отвори Плана за възстановяване и устойчивост или не. Ако той се отвори, това ще забави процеса по получаването на европейското финансиране.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3267 |15.01.2023 Любомир Тулев: Криптобанката не може да се сравнява с Ружа Игнатова . 4| 3211 |10.01.2023 Любомир Кючуков: Нито Русия, нито Украйна предлага преговори за мир . 2| 3179 |19.12.2022 Любомир Стефанов: От политическия хаос може да спечели играч, който не е на сцената . 2| 3710 |17.12.2022 Каримански: В Бюджетната комисия стана нещо, което е абсолютна безотговорност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads