Реклама / Ads
4| 3208 |10.01.2023 НОВИНИ

Любомир Кючуков: Нито Русия, нито Украйна предлага преговори за мир

.
Любомир Кючуков Източник: БГНЕС
Нито Русия, нито Украйна предлага преговори за мир. И от двете страни предлагат условия за фиксиране на капитулация на противника. Това заяви пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.
 

"Това се отнася и за лансираната от Киев идея за Среща на върха в рамките на ООН, която не предлага преговори за мир. Тя е предвидена като форум за наказване на агресор, защото тази среща, която се предлага през февруари, изключва участието на Русия. Не и преди тя да бъде изправена пред международен трибунал. Това е предложение, което не може да послужи за решаване на конфликта. Абсолютно същото важи и за руските предварителни условия за преговори - Украйна да признае териториалното статукво към момента".  

 

Според дипломата преговори няма да има, докато и двете страни вярват, че могат да постигнат военна победа. "Русия - защото не може да си позволи да загуби. Украйна - защото няма да бъде оставена да загуби".

 

Той подчерта, че при отсъствие на политически интерес за преговори и от Москва, и от Киев - ООН не е в състояние да накара двете страни да седнат на масата.

По думите на Кючуков украинският президент Володимир Зеленски отказва преговори с Владимир Путин и предложението за конференция, в която да не участва Русия, е продължение на тази позиция: "Украйна все пак остави полуотворена врата за посредничество".

 

"Ердоган доста успешно намери ролята на Турция в този многопластов конфликт. Той беше единственият държавен ръководител, който застана редом до генералния секретар на ООН в търсенето на решение. Ердоган експлоатира успешно два свои коза - Босфора, т.е. геополитическата значимост на Турция, и второ - наличието на ясна дългосрочна външнополитическа стратегия за превръщането на Турция в регионален лидер и глобален фактор".

 

Дипломатът коментира още: "Засега всички страни в конфликта насочват усилията си към това как войната да бъде продължена, а не към прекратяването ѝ, което прави невъзможно прехвърлянето на конфликта от военното към политическото. В момента трудно биха могли да се създадат условия, които да обърнат политическите нагласи в посока мир. Засега доминира тезата "към мир чрез война".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 2924 |08.01.2023 Украйна санкциионира Киркоров, Михалков и още 117 руски знаменитости . 2| 3131 |23.12.2022 Граматикова: На фронта в Украйна няма нито един елемент от военнотехническата помощ от България . 2| 3173 |19.12.2022 Любомир Стефанов: От политическия хаос може да спечели играч, който не е на сцената . 8| 3985 |11.12.2022 Н. Йорданова: Нито една личност няма да промени решението на ДБ за кабинета ”Габровски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads