Реклама / Ads
10| 3266 |02.03.2021 НОВИНИ

Любомир Стефанов: Новият парламент ще бъде като шарено родопско одеяло

.
Любомир Стефанов
След изборите на 4 април парламентът ще бъде като пачуърк. Шарено родопско одеяло с всички цветове, или чипровски килим. 5-6-7 партии. Всички ще ни се усмихват цветно, но да видим как ще се състави мнозинство, смята политологът Любомир Стефанов.
 

„Не усещам разговор по съдържание. Ще се залага отново на опаковката и на сърдитите погледи, на размахването на пръст, на мъмренето и на градене на образ на отрицанието на този на твоя опонент. Не твоето съдържание ще бъде водещо в кампанията, а това какво другите не казват и няма да направят“ – това очаква той от предизборната кампания.

 

Екзотиката в предстоящите избори ще бъде на поносими нива, заяви той пред Българското национално радие. „Съмнявам се, че ще има нещо екзотично като покойния Жорж Ганчев например“.

 

Според Стефанов колективният здрав разум в ДПС и нейното единоначалие са причина Делян Пеевски да не е в партийните листи за вота на 4 април.

 

„Виждат се настроенията, нагласите, които вървят и то не толкова в България, а отношението, което има към фигурата на г-н Пеевски отвън. Това предизвиква съмнения относно профила на партията, нейните послания, истинността и интересите, които се крият зад нея. А в ДПС са доказали, наред с много други неща, че успяват да разчитат сигнали – не само на гласоподавателите в България, но и на стратегическите се партньори“.

 

Това може да бъде разчетено и в посока участие на ДПС във властта, но Пеевски е нарицателно, това е моделът ДПС, подчерта политологът.

 

„Съмнявам се с изключването на една фигура, или по-скоро с невключването, ДПС рязко ще промени профила си и на другия ден ще се събуди чиста, бяла и неопетнена. Респективно – атрактивна за партньори по целия спектър“, коментира той.

 

Любомир Стефанов е на мнение, че след изборите коалицията по-скоро ще се запази в настоящия си формат. Той не приема като вероятност тезата на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, че новата тройна коалиция ще включва ГЕРБ, ДПС и ВМРО.

 

Красимир Каракачанов се опитвал да се позиционира като човек, защитаващ традиционните ценности, смята Стефанов.

 

Според политолога продължаващото „дълбоко мълчание“ от страна на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ се използва тактически, в противен случай би се произвел драматичен ефект. Това в един момент ще избие в посоката на прагматичния български разум – те като мълчат, имат ли какво да кажат, допълни анализаторът.

 

„В момента мълчанието им ги прави енигматични, но недостатъчно. Те трябва да вземат решение – искат ли да бъдат не само енигматични, но и резултатни, или ще рискуват всичко - да бъдат прагматични, да разкажат себе си, да обяснят посланията си и да си понесат последствията. Усещам по-скоро поддържане на линията с мълчанието или на час по лъжичка изпускане на някакви петмунитки от лидера на партията и неговото обкръжение, но това не е продуктивно“.

 

Любомир Стефанов определи „Демократична България“ като „ясно разпознаваем носител на алтернатива, която все повече се пълни със съдържание“ и „не е скелет в гардероба, напомнящ Реформаторския блок“.

 

Относно включването на лекари в партийните листи преподавателят се надява „да внесат здравия разум поне по отношение на използването на пандемията“.

 

Свикнахме на подобен тип мимикрии и метаморфози, едва ли в пълния състав на листите ще видим нещо, което да ни стресира, коментира Любомир Стефанов по темата с „прескачането“ на отделни фигури от една партия в друга.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3175 |18.02.2021 Анастас Стефанов: Когато говорят за промяна, хората имат желание за реванш . 9| 3202 |15.02.2021 Доц. Любомир Киров: Очакваме ясни указания за ваксинирането. Времето изтича . 16| 3895 |28.01.2021 Доц. Любомира Николаева: Колективният имунитет от преболедуване трае „от ден до пладне“ . 19| 3897 |25.01.2021 Математик: Проблемът е, когато новият щам стане доминантен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads